rozkładanie wielomianu na czynniki
Pati: potrzebuje prostego wytlumaczenia. skoro mam wielomian
4x
2+4x
3−3x
4−4x
5−x
6 to jak wykonac obliczenie aby wyszła taka forma −(x+2)
2(x+1)x
2(x−1).
Proszę o pomoc i wyrozumiałość, z trudnymi zadaniami daje radę a na takim poległam
7 kwi 17:33
Mila: 4x2+4x3−3x4−4x5−x6 =
=x2*(4+4x−3x2−4x3−x4)=
=x2*(−1)*(x4+4x3+3x2−4x−4)=szukam pierwiastków wielomianu p(x)
p(x)=(x4+4x3+3x2−4x−4)
p(1)=1+4+3−4−4=0⇔ x=1 jest pierwiastkiem p(x)
Schemat Hornera:
1 4 3 −4 −4 x=1
1 5 8 4 0
p(x)=(x−1)*(x3+5x2+8x+4) szukam pierwiastków wielomianu h(x)
h(x)=(x3+5x2+8x+4)
h(1)=1+5+8+4≠0
h(−1)=−1+5−8+4=0 x=−1 jest pierwiastkiem h(x)
schemat Hornera:
1 5 8 4 x=−1
1 4 4 0
h(x)=(x2+4x+4)*(x+1)=(x+2)2(x+1)
w(x)=(−1)x2(x−1)(x+1)(x+2)2
7 kwi 18:11
7 kwi 18:12
Eta:
x2(4+4x−3x2−4x3−x4) = x2(4−4x2+x2−x4 +4x−4x3)=
=x2[4(1−x2)+x2(1−x2) +4x(1−x2)]=x2(1−x2)(x2+4x+4)=........
dokończ...
7 kwi 18:15