wielomiany
Pati: jak obliczyć 4x2+4x3−3x4−4x5−x6
7 kwi 17:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co Ty chcesz obliczać

nie ma równania ... nie ma co liczyć
to tak jakbyś się zapytała:
jak obliczyć x+1
7 kwi 17:51
Basia: co obliczyć ?
7 kwi 17:51
Pati: jak rozłożyć na czynniki, przepraszam
7 kwi 17:52
Basia:
wyłączyć x2 przez nawias i zauważyć, że 1 jest pierwiastkiem wielomianu, który powstał w
nawiasie
7 kwi 18:02
Pati: wyłączam, wtedy wychodzi x2(4+4x−3x2−4x3−x4) i dalej nie wiem co mam z tym zrobic.
7 kwi 18:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
−x4 − 4x3 −3x2 +4x+4 = −x4−x3 −3x3−3x2 +4x+4 <−−− grupowanie
7 kwi 18:09
bezendu:
−x6−4x5−3x4+4x3+4x2
−x2(x4+4x3+3x2−4x−4)
7 kwi 18:09
zombi: −x6−4x5−4x4+x4+4x3+4x2=−x4(x2+4x+4)+x2(x2+4x+4)=−(x+2)2(x4−x2)=
−x2(x+2)2(x−1)(x+1)
7 kwi 18:12
Pati: Dzięki wielkie
7 kwi 18:24