Bardzo proszę o rozwiązanie zadania
Antek: Proszę o pomoc, bo ja tego nie rozumiem i nie wiem, jak to zrobić...
| | 1 | |
Wyznacz wartości najmniejsze i największe funkcji f(x)= −x2+4x−1 oraz g(x)= |
| x2+x−3 |
| | 2 | |
w przedziale :
a)<0;4>
b)<−2;0>
7 kwi 17:10
Antek: Proszę, pomożecie mi to zrobić ?
7 kwi 17:14
Tomek: f(x)− wspólczynnik a<0 czyli ramiona w dół a wiec wartosć największą przyjmuje w wierzchołu
W=(p, q)
p=2 p∊<0,4>
wartość dla p=2
max=3
minimalna dla x=0 lub dla x=4
liczysz f(0) i f(4)
która wartosc jest mniejsza ta jest najmniejsza dla danego przedziału
7 kwi 17:17
7 kwi 17:18
Aga1.: a) dla funkcji f(x)
liczysz f(0)=
f(4)=
gdy p∊<0,4> liczysz q=f(p)=f(2)=
q jest największą wartością tej funkcji
a najmniejsza to −1, bo f(0)=−1, f(4)=−1.
7 kwi 17:18
Antek: Dzięki
7 kwi 17:30