rownanie
zombi: Wykaż, że równanie
3x2−4y2=13
nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych
Prawa strona wiadomo przystaje do 1 mod 3. Natomiast rozpatrzymy lewą stronę
3x2=0 mod 3
teraz czas na (2y)2
gdy y=0 mod 3 to oczywiscie (2y)2 również, więc w głownym równaniu mam sprzeczność, ponieważ
0 ≠ 1 mod 3
gdy y=1 mod 3 wtedy 2y=−1 mod 3 ⇒ (2y)2 = 1 mod 3
wtedy w głównym równaniu mamy
2 ≠ 1 mod 3 sprzecznosc
gdy y=2 mod 3 ⇒ 2y=1 mod 3 ⇒ (2y)2=1 mod 3
i ta sama sytuacja
2≠1 mod 3
sprzecznosć
zatem rownanie nie ma rozwiazan w C
dobrze?
7 kwi 16:43
Trivial: Wygląda OK.
7 kwi 16:47
ICSP: Trivial
7 kwi 16:53
zombi: btw. Witam panów

i dzięki za sprawdzenie.
7 kwi 16:54
Trivial: Cześć
ICSP.

Co tam?
zombie, co z moim 'zadaniem praktycznym'?
7 kwi 16:55
zombi: No ja nie czaje o co tam biega myślałem, że ICSP da mi jakiś wielomian max 3 stopnia bez
wymiernych pierwiastków, bo chciałem się sprawdzić z Cardano.
7 kwi 16:56
ICSP: Ja ci mogę dać jeden z moich nierozwiązywalnych wielomianów

Tylko musiałbym znaleźć kartkę z nimi
7 kwi 16:57
Trivial: Tam trzeba tylko wstawić przybliżenie i poszukać rozwiązań. Jeden wielomian jest stopnia 2,
drugi stopnia 4.
7 kwi 16:57
Trivial: ICSP, daj mi taki wielomian! Mogę znaleźć rozwiązanie dowolnej precyzji.
7 kwi 16:58
ICSP: a w stopniu IV wystarczy zmienna pomocnicza

To zadanie jest dla przeciętnego ucznia w liceum, a nie dla kogoś kto posługuje się
kongurencjami
7 kwi 16:58
ICSP: bez metod numerycznych. Wynik ma być dokładny.
7 kwi 16:59
zombi: No, tylko wiesz jakbyś już znalazł to znajdź w miarę rozkładalny Cardano i bez zespolonych
rozwiązań, bo nie ogarniam jeszcze.
7 kwi 16:59
Trivial: ICSP, a do czego przyda Ci się taki dokładny wynik?
7 kwi 17:00
ICSP: ale Cardano nie można stosować dla wielomianów stopnia Vi
7 kwi 17:00
ICSP: Trivial dokładny wynik ładniej wygląda
7 kwi 17:00
zombi: No wiem, później Ferrari wskoczy, ale wolałbym zacząć od III.
7 kwi 17:02
7 kwi 17:03
jack: ale jajca matura za miesiąc
hehhehe
7 kwi 17:03
zombi: Czyli co próbować? Wrócę dopiero jutro
7 kwi 17:05
ICSP: ha ha ha. Znalazłem kartkę

Zaraz wrzucę jeden z moich wielomianów st 6
7 kwi 17:08
Trivial: zombie, zacznij od czegoś prostego:
x3 +3x + 2 = 0
7 kwi 17:10
7 kwi 17:15
zombi: Sekunda, bo te gubię się w tych wzorkach przy Cardano, jeszcze raz przeliczę ten od Triviala
7 kwi 17:21
zombi: Wyszło
x=3√1−√2+3√1+√2
7 kwi 17:26
zombi: A mógłbym prosić o jeszcze jeden 3 stopnia?
7 kwi 17:34
ICSP: Przelicz jeszcze raz.
7 kwi 17:35
Trivial: Wynik niestety niepoprawny.
x = 3√√2−1 − √√2+1
7 kwi 17:37
ICSP: Trivial twój też
7 kwi 17:37
Trivial: zabrakło trójki.
7 kwi 17:38
Trivial: Czyli żeby nie było niedomówień:
x = 3√√2−1 − 3√√2+1
7 kwi 17:38
zombi: Czyli gdzieś minusa pokręciłem
7 kwi 17:42
zombi: Już mam w obliczeniach moich tej kwadratówce przy x miała być 2, a ja miałem −2
7 kwi 17:44
zombi: To mogę nexta? : D ale znowu III
7 kwi 17:47
Trivial:
x3 + 6x2 + 18x + 22 = 0
7 kwi 17:51
zombi: Liczyłeś też to? Jakie kwadratowe to ostatnie ci wyszło, bo nie wiem gdzie błąd mam
7 kwi 18:09
zombi: Okej wyszło ostatnia kwadratówka
x2+2x−8
wynik
x=3√−4+3√2−2
7 kwi 18:21
Trivial:
Specjalnie dobrałem tak współczynniki, żeby się łatwo liczyło.
x
3 + 6x
2 + 18x + 22 = 0
Po redukcji do równania kanonicznego poprzez podstawienie x = u − 2 otrzymujemy
u
3 + 6u + 2 = 0
| | 6 | | 2 | |
Δ = ( |
| )3 + ( |
| )2 = 8+1 = 9; √Δ = 3 |
| | 3 | | 2 | |
u =
3√−2/2 + 3 +
3√−2/2 − 3 =
3√2 −
3√4
x = 2 +
3√2 −
3√4
7 kwi 18:23
Trivial: x = −2 + 3√2 − 3√4
7 kwi 18:24
zombi: Noo czyli to samo
7 kwi 18:24
Trivial: Tak, to samo. Zacząłem pisać posta zanim pojawił się Twój.
7 kwi 18:27
7 kwi 18:28
Trivial: Chodzi o to, że x, który jest rozwiązaniem oryginalnego równania to nie ten sam x, który
występuje w równaniu kwadratowym.
7 kwi 18:30
zombi: ok ok dzięki wielkie
7 kwi 18:31