5
Ja: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których
dziedziną funkcji f(x)=
√mx2−mx+2 jest zbiór liczb rzeczywistych.
Jak rozwiązać to zadanie , krok po kroku
7 kwi 15:56
ICSP: 1. Wypisz założenia dla dziedziny
2. Zastanów się kiedy mogą być spełnione DLA KAŻDEGO X

Tyle
7 kwi 15:59
Ja: wiem tylko , że D∊ R , ale nie wiem co mam dalej robić
7 kwi 16:11
ICSP: a wiesz jak się ustala dziedzinę kiedy mamy pierwiastek ?
7 kwi 16:12
Ja: wyciągnąć to z pod pierwiastka obliczyć z tego delte czyli m
co mi wyszło m(m−8)>0
czyli m=0 u m=8
7 kwi 16:12
krystek: mx2−mx+2≥0 i powiedz kiedy ta nierównośc jest spełniona?
7 kwi 16:13
Ja: krystek , czmu ≥ 0 ?
7 kwi 16:14
Basia: bo √0 istnieje
7 kwi 16:15
krystek: a kedy istnieje √a w zbiorze liczb R
7 kwi 16:16
Ja: wiem , że dla m=8 całe równanie się zeruje ,
czyli dziedzina równa się zero
7 kwi 16:18
Ja: znaczy delta po podstawieniu za m 8 jest równa 0
7 kwi 16:20
7 kwi 16:21
krystek: a>0 i Δ<0 lub a=0
7 kwi 16:32