parametr m w rownaniu z sinusem i log
rainbowdrop: Witam mam oto problem z tym zadaniem :
Dla jakich wartosci parametru m rownanie cosx +
√3sinx = log m
2 ?
https://matematykaszkolna.pl/forum/59351.html
zrobilam to tak jak w tym linku tylko zamiast rysowac wykres stwierdzilam ze sinus zawsze jest
w przedziale <−1,1> no i wyszlo mi tak samo , jednakze w odpowiedziach jest oprocz zbioru
| | 1 | | 1 | |
< |
| , 10> jeszcze w sumie zbior <−10, − |
| > Dlaczego ? |
| | 10 | | 10 | |
7 kwi 14:14
rainbowdrop: *ma rozwiazania
7 kwi 14:20
Basia:
m≠0
cosx +
√3sinx = logm
2 / :2
| 1 | | √3 | | 1 | |
| cosx + |
| sinx = |
| logm2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
sin
π6cosx + cos
π6sinx = log
√m2
sin(
π6+x) = log|m|
stąd
−1 ≤ log|m| ≤ 1
| | 1 | |
log |
| ≤ log|m| ≤ log10 |
| | 10 | |
| | 1 | | 1 | |
( m≥ |
| ∨ m≤− |
| ) ∧ (m≥−10 ∧ m≤10) |
| | 10 | | 10 | |
zaznacz to sobie teraz na osi i odczytaj poprawne rozwiązanie
7 kwi 14:22
rainbowdrop: aaaa , dziekuje bardzo
7 kwi 14:25