Prośba o pomoc -trygonometria
ewa: Dla jakich wartości parametru m równanie:
cosx + √3sinx=log m2 ma rozwiązania
10 paź 13:53
Edek: m>0
cosx+
√3sinx=2logm
| | π | | π | |
sin( |
| )cosx+cos( |
| )sinx=logm |
| | 6 | | 6 | |
| | π | |
narysuj wykres funkcji f(x)=sin( |
| +x) oraz funkcję g(x)=n, |
| | 6 | |
gdzie n=logm
porównaj w których punktach się przetną
bodajże będzie −1≤logm≤1
logm≥−1
logm+log(10)≥0
log(10m)≥log1
10m≥1
logm≤1
logm≤log10
m≤10
ale nie jestem w cale pewien najlepiej niech ktoś to jeszcze sprawdzi
10 paź 14:16
Bogdan:
| | sin60o | |
cosx + tg60o sinx = 2log m ⇒ cosx + |
| sinx = 2log m / * cos60o |
| | cos60o | |
cosx cos60
o + sin60
o cosx = log m ⇒ cos(x − 60
o) = log m
cos(x − 60
o)∊ <−1, 1> ⇒ (log m) ∊ <−1, 1>
−1 < log m < 1 ⇒ proszę spróbować dokończyć
10 paź 14:23