matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
dnidchccn:
1. Rozwiąż równanie. a) x + (x+3) + (x+6) + ....+ (x+57) =580
7 kwi 10:24
0n:
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
7 kwi 10:28
0n:
a
1
=x a
n
=x+3n−3
a
1
+a
n
2
x+57=x+3n−3 n=20
x+x+57
*20=580
2
7 kwi 10:48