Dominik: zadanko z najnowszej probnej matury zadania.info, nota bene za 6pkt. zaintrygowalo mnie i nie
pojde spac bez rozwiazania.

Wyznacz wszystkie wartości parametru a ≠ −1, dla których wykres funkcji
| | ax + 2a − 2 | | a2 − 3 | |
f(x) = |
| nie ma punktów wspólnych z prostą y = |
| . |
| | x − a | | a + 1 | |
| ax + 2a − 2 | | a2 − 3 | |
| = |
| |
| x − a | | a + 1 | |
| | a2x − 3x − a3 + 3a | |
ax + 2a − 2 = |
| |
| | a + 1 | |
| | a2x − 3x | | −a3 + 3a | |
ax − |
| = |
| + 2 − 2a |
| | a + 1 | | a +1 | |
| | a2 − 3 | | −a3 + 3a + 2a + 2 − 2a2 − 2a | |
x(a − |
| ) = |
| |
| | a + 1 | | a + 1 | |
| | a2 − 3 | | a3 + 2a2 − 3a − 2 | |
x(a − |
| ) = − |
| |
| | a + 1 | | a + 1 | |
brak pktow przeciecia bedzie dla
| | a2 − 3 | |
a − |
| = 0 ∧ a3 + 2a2 − 3a − 2 ≠ 0 |
| | a + 1 | |
a = − 3 ∧ tu kiepsko
gdzie jest blad? wolfram wyrzuca mi straszne pierwiastki. prosze o niepisanie gotowcow, jedynie
wskazanie bledu rachunkowego/blednego toku rozumowania.
7 kwi 00:51
Godzio:
A prościej, jakich wartości nie przyjmuje funkcja wymierna ?
7 kwi 00:57
Eta:
| | −a3−2a2+3a2 | |
x= |
| −−−− sprzeczność jedynie dla a= −3 |
| | a+3 | |
7 kwi 01:01
Godzio:
| | ax + 2a − 2 | | a(x − a) + a2 + 2a − 2 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | x − a | | x − a | |
Zatem asymptotą poziomą (pionowa jest praktycznie taka sama x = a) jest prosta y = a, czyli aby
| | a2 − 3 | |
nie było punktów przecięcia, to |
| = a i a ≠ −1 |
| | a + 1 | |
a
2 − 3 = a
2 + a
a = − 3 i a ≠ −1
i tyle
7 kwi 01:02
Dominik: .
. no przeciez − asymptoty! zmeczenie robi swoje.
a = − 3
to samo otrzymalem z tamtej postaci. jesli nie bylo tam bledow rachunkowych to moglbym wykazac,
ze nie ma rozwiazan dla a = − 3 poprzez podstawienie takiego a do a
3 + 2a
2 − 3a − 2 ≠ 0 i to
by wystarczylo.
czyzby koniec zadania?
7 kwi 01:04
jikA:
Godzio jak zawsze extra rozwiązanie.
7 kwi 01:04
Godzio:
7 kwi 01:04
Dominik: no nic, dzieki wielkie. czyli ostro przekombinowalem, mimo ze prawidlowy sposob.
7 kwi 01:08
Dominik: ale przynajmniej moge isc spac z czystym sumieniem.
7 kwi 01:08
7 kwi 01:10
zombi: + Hejho wszystkim
7 kwi 01:35
Cusack: | | a2+2a−2 | |
tutaj jeszcze trzeba sprawdzić co się dzieje jak funkcja f(x)= |
| +a jest postaci |
| | x−a | |
liniowej, czyli gdy a
2+2a−2=0
i tego dostaniemy jeszcze 2 odpowiedzi
7 kwi 18:14