rownanko
zombi: W całkowitych
skoro x,y,z≠0 to nasze równanko jest chyba równoważne z x+y+z=3, prawda?
Bo się zgubiłem, ponieważ pan Pawłowski podaje odpoiwedz (1,1,1) oraz wszelkie możliwości
(−1,1,−1).
7 kwi 01:06
zombi: | | zx | |
Wróc tam oczywiście miało być |
| |
| | z | |
7 kwi 01:12
zombi: Przecież całkowitych x,y,z, które spełniają warunek x+y+z=3 jest jeśli się nie mylę
nieskończenie wiele.
7 kwi 01:13
Godzio:
Wstawmy:
| (−1) * 1 | | 1 * (−1) | | (−1) * (−1) | |
| + |
| + |
| = 1 − 1 − 1 = − 1 ≠ 3 |
| −1 | | 1 | | −1 | |
więc coś jest nie tak z tymi odpowiedziami.
7 kwi 01:14
Godzio:
I masz racje, równania są równoważne
x + y + z = 3 ⇒ np. x = 3 − y − z, gdzie y,z ∊ Z i 3 − y − z ≠ 0
7 kwi 01:16
zombi: Noo

a masz może jeszcze minutkę? wrzuce tylko jedno rozwiązanie zobaczysz ok?
7 kwi 01:16
Godzio:
Ok

Aczkolwiek specjalistą od takich zadań nie jestem
7 kwi 01:18
zombi: x,y,z∊N oraz x,y,z≠0
Niech x≤y≤z
I
o
niech x≥4
Wtedy
| 2 | | 3 | | 4 | | 2 | | 3 | | 4 | | 9 | |
| + |
| + |
| ≤ |
| + |
| + |
| = |
| < 1 zatem tutaj nie ma |
| x2 | | y2 | | z2 | | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
rozwiązań
II
o x=1
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | −1 | |
2+ |
| + |
| =1 ⇒ |
| + |
| = |
| sprzecznosc, bo x,y∊N |
| | y2 | | z2 | | y2 | | z2 | | 2 | |
III
o
| | 1 | | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 1 | |
x=2 ⇒ |
| + |
| + |
| =1 ⇒ |
| + |
| = |
| po przekształceniu dostajemy |
| | 2 | | y2 | | z2 | | y2 | | z2 | | 2 | |
| 3z2+4y2 | | 1 | |
| = |
| co się ładnie zwija w... |
| y2z2 | | 2 | |
6z
2+8y
2−y
2z
2=0 ⇔ (6−y
2)(z
2−8)=−48 ⇔ (y
2−6)(z
2−8)=48
szperamy w dzielnikach naturalnych 48
we wszystkich przypadkach dostajemy sprzeczność bo y
−6=1,2,3,4,6,8... nigdy nie wychodzi ładny
kwadrat, więc przechodzimy dalej
IV
o
| | 3z2+4y2 | | 7 | |
⇒ |
| = |
| ⇒ 21z2+36y2−7yz2=0 ⇒ (7z2+36)(3−y2)=108 |
| | y2z2 | | 9 | |
tutaj musisz mi uwierzyć na słowo, że wychodzi x=3 y=2 z=12 lub x=y=z=3.
Chodzi mi o logikę, abyś sprawdził czy rozumowania są w porządku i czy nie biore wniosków z
nieba
7 kwi 01:34
zombi: Przesadziłem z tą minutką, rozpisałem się tak, że mi się dłonie spociły hahah
7 kwi 01:34
Godzio: Gdyby tam nie było 2,3,4 (tylko były by równe) to moglibyśmy zrobić to: x≤y≤z
Trzeba rozważyć wszystkie możliwości. Przynajmniej tak mi się wydaje
7 kwi 01:43
zombi: sprostowanie (7z2−36)(3−y2)=−108 ⇒ (7z2−36)(y2−3)=108
7 kwi 01:43
zombi: Wszystkie przypadki tzn. ile by ich dodatkowo było?
7 kwi 01:45
zombi: No faktycznie trzeba więcej rozpatrzyć, bo to rozwiązanie x=3 y=2 z =12 nie mieści się w x≤y≤z,
kułcze to jeszcze coś trzeba zrobić.
7 kwi 01:46
Godzio:
3! czyli 6
Bo zauważ, że nie masz gwarancji, że np. dla x = 8 nie ma rozwiązań bo założyłeś, że y i z są
mniejsze lub równe.
7 kwi 01:49
zombi: O jejciu to odpuszczam, ale wiem, że po gąszczu obliczeń raczej bym do tego doszedł.
7 kwi 01:50
zombi: Dzięki
7 kwi 01:50
Godzio:
Możemy za to powiedzieć, że NA PEWNO :
x ≥ 2
y ≥ 2
z ≥ 3
7 kwi 01:52
zombi: Aaaa no tak to ułatwia
x=2 Wtedy dostaniemy to co opisałem i nie będzie rozwiązań
y=2 wtedy dostaniemy x=3 i z=12
oraz gdy x=y=z=3, powyżej nie będzie, czyli jednak krótko
7 kwi 01:58
Godzio:
7 kwi 02:51
zombi: Dobra ja idę spać, dzięki za pomoc

D
7 kwi 03:05
Godzio: Spoko, dobranoc
7 kwi 03:23