wielomiany
michal: Rozłóż wielomiany na czynniki
a) W(x)=x
4−5x
3+6x
2
b) w(x)= (2x
2−5x−3)(2x
2−7x+3)
c) W(x)= x
4+3x
3+x
2+3x
a)X
2(X
2−5x+6) a x2−5x+6=0 Δ= −1 x1=2 i x2= −3 wiec x2−5x+6 =(x−2)(x+3)
calosc x4−5x3+6x2=x2(x2−5x+6)=x2(x−2)(x+3)
| | 1 | | 1 | |
b) (2x2−5x−3)(2x2−7x+3)=(x−3)2(x+ |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
c)
7 kwi 00:03
Eta:
a) x
2(x
2−5x+6) = x
2(x−2)(x−3)
b) ok

c) x
4+x
2 +3x
3+3x= x
2(x
2+1)+3x(x
2+1)= (x
2+1)(x
2+3x)= (x
2+1)*x(x+3)
7 kwi 00:11
Kostek:
c) x
4+3x
3+x
2+3x
x
3(x+3)+x(x+3) dalej to już chyba wiesz jak
7 kwi 00:11
Kostek: niestety Eta mnie uprzedziła
7 kwi 00:13
Eta:
Czemu "niestety" ?
7 kwi 00:14
Kostek: bo ja chciałem pomóc a tu patrze po dodaniu już widniej post z odpowiedzią
7 kwi 00:15
michal: dlaczego w a ) jest na koncu x−3 ?
7 kwi 00:16
Kostek: masz funkcję kwadratową− nawias, liczysz deltę i masz pierwiastki które potem zapisujesz w
postaci iloczynowej
7 kwi 00:17
Eta:
bo : (x−2)(x−3)= x2−5x+6
7 kwi 00:18
michal: a w c) to juz wynik koncowy ? =(x2+1)*x(x+3)
7 kwi 00:20
Kostek: tak bo x2+1 nie rozłożysz na czynniki
x2+1=0
x2=−1 sprzeczność
7 kwi 00:21
Kostek: jak byś miał
x
2−1
to ze wzor skróconego mnożenia a
2−b
2
(x−1)(x+1) ale tam masz + więc takiej możliwości nie ma
7 kwi 00:23
michal: B)
x6−25x2=0
x2(x4−25)=0
x2(x2−5)(x2+5)=0
x2(x−√5)(x+√5)(x2+5)=0
x=0 lub x=√5 lub x=−√5
a to jest dobrze ?
7 kwi 00:25
Eta:
ok
7 kwi 00:26
michal: a to

−2x
4+9x
3+5x
2=0
−x
2(2x
2−9x−5)=0
7 kwi 00:29
7 kwi 00:32
Kostek: @Eta patrz jak szybko w Polsce można płeć zmienić
7 kwi 00:33
Eta:
Hehe

Może będzie kandydować do sejmu w najbliższych wyborach?
7 kwi 00:41
Kostek: Pewnie już jest w partii kota
7 kwi 00:56