obwód trójkąta
ania: Oblicz obwód trójkąta o wierzchołkach P=(0,−2) Q=(6,−8) R=(2,2)
6 kwi 20:17
ania: pomocy
6 kwi 20:33
krystek: obw=IPQI+IQRI+IRQI
6 kwi 20:36
6 kwi 20:37
ania: a nie |PQ|+|QR|+|PR|?
nie o to mi chodzi.. tylko jak wyliczam to wychodzą mi inne wyniki niz w odpowiedziach...
6 kwi 20:38
krystek: tak!
6 kwi 20:42
krystek: Zapisz poprawię
6 kwi 20:43
ania: PQ=(√6−0)2 + (√−8−2)2 = √36 + 100 = √136 i co dalej z tym?
6 kwi 20:51
ania: nie wiem jak to rozłożyć, ma być wynik 6
√2
6 kwi 20:51
ania: pomożesz?
6 kwi 20:53
krystek: Popatrz na wzór
IpQI=√(6−0)2+[−8−(−2)]2=√36+36=√2*36=6√2
6 kwi 20:54
ania: ojej, no tak... ale ciapa ze mnie..nawet podstawić do wzoru nie umiem

widać nie zauważyłam
tego minusa

dziękuję
6 kwi 20:55