Liczby całkowite
bezendu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/190354.html
| | 2n+7 | |
Wyznacz wszystkie takie liczby całkowite n, że liczba |
| jest całkowita |
| | n−1 | |
| 2(n−1)+9 | | 2(n−1) | | 9 | |
| = |
| + |
| |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | |
n−1=9 ⋁ n−1=−9 ⋁ n−1=1 ⋁ n−1=−1
n=10 n=−8 n=2 n=0
i tak podała Kejt ale chyba jeszcze powinny być dwa warunki:
n−1=3 ⋁ n−1=−3 (bo tu chyba chodzi o to żeby wypisać kombinacje dzielników licznika

)
n=4 n=−2
Prosiłbym o sprawdzenie toku myślenia i obliczeń
PW: Wyrażenie to jest całkowite, gdy ułamek jest całkowity, czyli n−1 musi być dzielnikiem liczby
9.
Dzielnikami 9 są −1, 1, −3, 3, −9, 9. Masz rację.
Słowa "kombinacje" bym nie używał z uwagi na jego znaczenie matematyczne.