Liczby całkowite
bezendu: | | n−1 | |
Wyznacz wszystkie liczby całkowite n, że liczba |
| jest całkowita |
| | n+2 | |
| n−1 | | n+2−1−2 | | n+2 | | −3 | | −3 | |
| = |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
n+2=−3 ∨ n+2=3 ∨ n+2=1 ∨ n+2=−1
n=−5 n=1 n=−1 n=−3
n∊{−5,−3,−1,1}
Czy mógłby ktoś sprawdzić ?
4 mar 20:04
Kejt: wygląda na to, że jest w porządku..
4 mar 20:16
bezendu: a jak zrobić ten podpunkt
| 2n+7 | |
| ? nie chcę rozwiązania tylko wskazówkę  |
| n−1 | |
4 mar 20:19
Kejt: zrobię Ci na złość i rozwiążę! buahaha

(żartuję, to bardzo dobrze, że tak chcesz

)
tak samo..
4 mar 20:22
bezendu: | | 2n+7 | |
czyli mam |
| i teraz |
| | n−1 | |
2n+7=n−1 ?
n=−8 a jak pozostałe liczby ?
4 mar 20:25
Kejt:
no ale ej..po coś Ci to zamieniałam
| 2(n−1)+9 | | 2(n−1) | | 9 | | 9 | |
| = |
| + |
| =2+ |
| |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
i tak samo jak wcześniej...
n−1=1 v n−1=−1 v n−1=9 v n−1=−9
4 mar 20:27
bezendu: | | 2(n−1)+9 | |
a no tak zaćmienie  ale powiedz mi jeszcze tylko skąd się tu wzięła 9 |
| |
| | n−1 | |
?
4 mar 20:31
Kejt: bo licznik musi być w tej samej postaci..nie wolno Ci tam nic zmieniać:
2(n−1)+9=2n−2+9=2n+7
4 mar 20:32
bezendu: ok dziękuje
4 mar 20:35