Pilne
Piotrek: 1. Ile wyrazów ujemnych ma ciąg a
n = n
2 − 2n − 24
| | 2x | | x−1 | |
2. Rozwiąż równanie: |
| − |
| =0 |
| | 2x+2 | | x+1 | |
| | 2 | | 6 | |
3. Rozwiąż równanie: |
| + |
| =4 |
| | x+1 | | x+3 | |
6 kwi 18:09
6 kwi 18:13
fąfel: 1. rozwiąż nierówność n
2−2n−24<0 ⇒ n∊(−4;6)
ten ciąg ma 8 wyrazów ujemnych
| | 2x(x+1)−(x−1)(2x+2) | |
2. |
| =0 |
| | 2(x+1)2 | |
po uproszczeniu:
3. {U}{2(x+3)+6(x+1)}{(x+1)(x+3)}=4
po uproszczeniu:
4x
2=−8x ⇒ 4x(x+2)=0 ⇒ x=0⋁ x=−2
6 kwi 18:23
fąfel: w 3. pomyłka, powinno być tak:
| 2(x+3)+6(x+1) | |
| =4 |
| (x+1)(x+3) | |
6 kwi 18:24
Piotrek: dokładnie.....
6 kwi 18:25
Piotrek: co ja mam zrobić z tym drugim? Co dokończyć?
6 kwi 18:54
Piotrek: Czy ktoś mi powie co mam dokończyć w zadaniu drugim? Niektórym jest łatwo zrobić zadanie do
połowy, a później dać komuś dokończyć, gdzie ten ktoś tego nie rozumie....
6 kwi 19:05
matematyczny_baran: w drugim jest sprzeczność, wszystko w temacie
6 kwi 19:30