Proszę o pomoc i dokończenie
Marysia:
1. Wykonaj wskazane działanie:
6 kwi 11:38
Marysia: wiem, że będzie teraz 3(x+2)−4(2x−1) przez (2x−1)(x+2)
trzeba teraz pomnożyć, czyli 3x+6−8x−4 przez (2x−1)(x+2)

Nie wiem jak to się robi. Może ktoś mi pomóc?
6 kwi 11:42
Kaja: | 3(x+2) | | 4(2x−1) | | 3x+6 | | 8x−4 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| (2x−1)(x+2) | | (2x−1)(x+2) | | (2x−1)(x+2) | | (2x−1)(x+2) | |
6 kwi 11:42
krzysiek: sprowadź do wspólnego mianownika a później już możesz odejmować
6 kwi 11:42
Marysia: aa to Ty jeszcze inaczej zrobiłaś. Dziękuje bardzo
6 kwi 11:43
bezendu: Ale najpierw zanim zaczniesz cokolwiek robić wyznacz dziedzinę
6 kwi 11:46
Marysia: 1. Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, jeżeli a
1 = 100 , r = −2 ,
n = 50
2. Wykonaj wskazane działanie:
6 kwi 11:49
Marysia: jak dziedzinę?
6 kwi 11:50
Kaja: 1. a50=100+49*(−2)=2
6 kwi 11:50
Marysia: Pomożecie też w tych zadaniach?
6 kwi 11:50
Marysia: i to jest całe zadanie 1?
6 kwi 11:50
Kaja: zał. 2x−1≠0 i x+2≠0
x≠0,5 i x≠−2
D=R/{−2;0,5}
6 kwi 11:51
Kaja: tak całe
6 kwi 11:51
Kaja: oj przepraszam nie całe. zaraz dokończę
6 kwi 11:52
Marysia: wydawało się trudne i dłuższe przede wszystkim
6 kwi 11:52
bezendu: 1.
a
50=100+(50−1)*(−2)
a
50=100−98
a
50=2
2) chyba już potrafisz sama zrobić
6 kwi 11:53
Kaja: | | a1+a50 | |
ad. 1. S50= |
| *50=2550 |
| | 2 | |
6 kwi 11:53
Marysia: No właśnie też tak patrzyłam

Nic się nie stało

W ogóle bardzo dziękuje za pomoc. Mogę
liczyć na dalszą? Troszkę tych zadań mam do zrobienia, a nie zrobię tego sama
6 kwi 11:53
Marysia: tak potrafię, Dzięki bezendu
6 kwi 11:54
Kaja: w zad. 2 sprowadź sobie do wspólnego mianownika (zrób podobnie jak to z tym odejmowaniem)
6 kwi 11:54
bezendu: to pokaż jak liczysz

poprawimy ewentualnie
6 kwi 11:55
Marysia:
1. Oblicz sumę liczb naturalnych od 1 do 50.
2. Rozwiąż nierówność:
6 kwi 11:56
Marysia: czyli wspólny mianownik to będzie: (a−1)(2a+1)?
6 kwi 11:58
bezendu:
1. a
1=1
a
n=50
n=50
2.Sama spróbuj
6 kwi 11:58
Marysia: Pomóżcie.. plisss
6 kwi 12:00
bezendu: 2(2a+1)+3(a−1)=0 dokończ
6 kwi 12:01
Marysia: Nie porafię zrobić sama, nie będę ukrywać, że matma to nie dla mnie. Nic nie wydukam
6 kwi 12:02
Marysia: mam się pozbyć nawiasów teraz? Czyli: 4a+2+3a−3=0?
6 kwi 12:03
6 kwi 12:03
bezendu: w równaniu wymiernym interesuje Cię licznik i dziedzina tylko
6 kwi 12:04
Marysia: Wiesz nie umiem w ogóle matmy. Korki też mi nie pomogły. Mogę przeczytać tylko w tej chwili nic
mi to nie da

W tym problem
6 kwi 12:05
Kaja: | 2*(2a+1)+3(a−1) | | 4a+2+3a−3 | | 7a−1 | |
| = |
| = |
| |
| (2a+1)(a−1) | | (2a+1)(a−1) | | (2a+1)(a−1) | |
zał. 2a+1≠0 i a≠1
a≠−0,5
po prostu mianowniki nie mogą być zerami bo przez zero nie wolno dzielić
6 kwi 12:06
bezendu: 4a+2+3a−3=0
7a−1=0
7a=1 /7
| | 1 | |
więc rozwiązaniem równania jest x= |
| i to tyle w tym temacie  |
| | 7 | |
6 kwi 12:06
Marysia:
6 kwi 12:06
Marysia: Dla was to proste, dla mnie niestety

Masakra
6 kwi 12:07
Marysia: Nie mogę się teraz połapać przykłady do jakich zadań teraz są
6 kwi 12:08
bezendu:
(−x+4)(x−3)≤0 dokończ
6 kwi 12:13
Kaja: popatrz sobie na mój post z godziny 12:06. tam masz rozwiązane zadanie to z literką a.
6 kwi 12:13
Marysia: | | 2x−5 | |
A ten przykład : Rozwiąż nierówność |
| ≤3 |
| | x−3 | |
6 kwi 12:14
bezendu: a ten przykład masz dokończyć sama, masz rozpisany w poście 12:13
6 kwi 12:15
Marysia: jak ja mam to dokończyć? Nie łapie sie w tym, sorry
6 kwi 12:15
Kaja: zad. oblicz sumę liczb naturalnych od 1 do 50:
a
1=1 a
50=50 n=50 r=1
6 kwi 12:15
bezendu: to popatrz link... po to Ci go wysłałem, Ty wgl nic nie próbujesz zrobić sama...
6 kwi 12:16
bezendu: @Kaja to zadanie już zrobiłem 11:58 nie potrzebne to jest r
6 kwi 12:17
Kaja: wiem, że nie potrzebne, ale nie zaszkodzi napisać
6 kwi 12:22
Marysia: no czytałam ten link co mi wysłałeś
6 kwi 12:23
bezendu: a popatrz jeszcze na mój post z godz 12:13 czy się nigdzie nie pomyliłem
6 kwi 12:23
bezendu: @Marysia jak przejrzałaś ten link to teraz wiesz jak to dokończyć

czekam na Twoją odpowiedź
6 kwi 12:25
Marysia: A tak jest?
6 kwi 12:25
Marysia: powiem Ci tak, że na tym linku nic nie ma takieo co by podpowiedziało mi jak dokończyć to
zadanie
6 kwi 12:26
Marysia: nie dla mnie
6 kwi 12:26
Kaja: | | 5 | |
bezendu odnośnie tego postu z 12:13 , tam nie trzeba z dziedziny wyrzucać |
| . dziedzina to |
| | 2 | |
D=R/{3}
6 kwi 12:27
bezendu: to widocznie go nie przeglądałaś zobacz inne rozwiązania jeszcze
6 kwi 12:27
bezendu: @Kaja dziękuję
6 kwi 12:28
Kaja: proszę
6 kwi 12:29
Marysia:
6 kwi 12:29
Marysia:
| | 7a4b | | 8xy5 | |
1. Wykonaj wskazane działanie: |
| * |
| = |
| | 4x2y | | 21a3b2 | |
6 kwi 12:32
Marysia: nie wiem jak to dokończyć. Pomożesz w tamtym zadaniu? Nie wiem w ogóle o co chodzi?
6 kwi 12:32
Kaja: Marysia chwilkę jeszcze tamto zadanie co bezendu nie dokończył.
(−x+4)(x−3)≤0
miejsca zerowe tej lewej strony nierówności to 4 i 3. parabola będąca wykresem lewej strony
nierówności powinna mieć ramiona skierowane w dół. więc rozwiązanie tej nierówności to
x∊(−∞,3>∪<4,+∞) i D=R/{3}. zatem rozwiązaniem tej wyjściowej nierówności jest x∊(−∞,3)∪<4,+∞)
6 kwi 12:36
Marysia:

2. Wyznacz a i podaj Twierdzenie Talesa.
6 kwi 12:36
Marysia: nie wiem jak się pisze na obrazku. Ktoś podpowie? To poprawie
6 kwi 12:37
Marysia: On zakończył zadanie tamto tak:(−x+4)(x−3)≤0
I co dalej powinno być?
6 kwi 12:38
6 kwi 12:38
bezendu: A Kaja Ci dokończyła

specjalnie nie podał Ci wyniku, żeby zmusić Cie trochę do myślenia...
6 kwi 12:39
Marysia: mogłabyś narysować mi ten wykres?
6 kwi 12:39
Marysia: przy pierwszej kresce u góry jest a, niżej jest 10. Przy drugiej kresce jest 2 i niżej 6. Nie
wiem jak to na wykresie napisać
6 kwi 12:49
Kaja: 6a=20
a=
103
a Tw. Talesa poszukaj w książce do matematyki
6 kwi 12:57
Marysia: 1. Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego, w którym podstawy mają 1,2dm i 6cm, a ramiona
5cm.
Obw = 1,2 + 5 + 6 + 5 = 17,2 cm
P = (1,2+6)*4 przez 2 = 28,8 przez 2 = 14,4 cm
2
Czy ktoś mi powie czy to jest dobrze
6 kwi 13:04
Marysia: Wykonaj wskazane działanie.... Wiesz może jak to zrobić?
6 kwi 13:05
Kaja: jest źle. zauważ, że nie wszystkie długości boków sa podane w tych samych jednostach. zamień dm
na cm.
6 kwi 13:06
Marysia: Czyli jak?
6 kwi 13:09
Marysia: czyli: 1,2dm + 5cm + 6cm + 5cm = 17,2?
6 kwi 13:10
Marysia: jak ja mam to teraz zamienić?
6 kwi 13:10
Kaja: 1 dm=10 cm więc 1,2 dm=12cm. do tych swoich wyliczeń zamiast wstawiać 1,2 wstaw 12.
6 kwi 13:12
Marysia: aha czyli będzie tak: Obw = 12cm + 5cm + 6cm + 5cm = 28cm
P = (12+6)*4 przez 2 = 72 przez 2 = 36cm2
Teraz dobrze?
6 kwi 13:14
Kaja: tak. dobrze.
6 kwi 13:18
Marysia: fajnie, dzięki. A pomożesz z tamtymi zadaniami jeszcze co wysłałam?
6 kwi 13:21
Marysia:
1. Zbadaj monotoniczność ciągu a
n = n
2 − n + 1
| | 2x−5 | |
2. Rozwiąż równanie: |
| =x |
| | x−4 | |
6 kwi 13:23
Marysia: i to u góry jeszcze jedno zadanie
6 kwi 13:23
Kaja: 1. an+1=(n+1)2−(n+1)+1=n2+2n+1−n−1+1=n2+n+1
an+1−an=n2+n+1−(n2−n+1)=n2+n+1−n2+n−1=2n>0 dla n∊ℕ+
zatem ciąg jest rosnący
6 kwi 13:26
bezendu:
a
n+1=(n+1)
2−(n+1)+1=...
a
n+1−a
n=.....
D=ℛ\{4}
2x−5=x
2−4x
2x−5−x
2+4x=0
−x
2+6x−5=0 policz Δ
6 kwi 13:28
Kaja: 2. zał.x≠4
2x−5=x
2−4x
x
2−6x+5=0
Δ=36−20=16
√Δ=4
6 kwi 13:28
Marysia: a ten przykład : wykonaj wskazane działanie? Tam wyżej jest
6 kwi 13:43
6 kwi 13:47
Marysia:
1. Ile wyrazów ujemnych ma ciąg a
n = n
2 −2n − 24
| | 2x | | x−1 | |
2. Rozwiąż równanie: |
| − |
| =0 |
| | 2x+2 | | x+1 | |
| | 2 | | 6 | |
3. Rozwiąż równanie: |
| + |
| =4 |
| | x+1 | | x+3 | |
6 kwi 13:48