Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
patry295: Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
a) 1/sin2x + 1/cos2x = 1 + ctg2x/cos2x
b) sin2x − cos2x = tg2x−1/tg2x+1
c) 1/sinx + ctgx = sinx/1−cosx
d) sinxcosx + tgx = tgx(cos2x+1)
Byłbym wdzięczny za pomoc bowiem w poniedziałek mam pracę klasową a nie potrafię tego rozwiązać
6 kwi 15:11
6 kwi 15:20
patry295: Dzięki temu co podałeś zrobiłem a i b, ale z c i d wciąż mam problem

W c) dochodzę do : L=1+cosx/sinx, a potem już nic nie wychodzi
6 kwi 17:54
patry295: za d) teraz się zabrałem, to zrobiłem bo był banalny. C) pewnie też jest banalny, ale brakuje
mi jakiejś sztuczki by go przerobić ...
6 kwi 18:15
Dominik: | | 1 | | sinx | |
c) |
| + ctgx = |
| |
| | sinx | | 1 − cosx | |
czy
| 1 | | sinx | |
| = |
| |
| sinx + ctgx | | 1 − cosx | |
?
6 kwi 18:20
patry295: to pierwsze co napisales
6 kwi 18:26
fąfel: | | 1+cosx | | sinx | |
c) |
| − |
| =0 |
| | sinx | | 1−cosx | |
| 1−cos2x−sinx | |
| =0 |
| sinx−sinxcosx | |
| 1−cos2x−1+cos2x | |
| =0 |
| sinx−sinxcosx | |
c.k.d.
6 kwi 18:31
Dominik: fąfel, zalozyles, ze jest to prawda, a tego nie wiesz. masz to wykazac.
6 kwi 18:32
patry295: Dzięki, tylko, że chciałem doprowadzić jedną stronę do drugiej, a nie rozwiązać równanie.
6 kwi 18:34
fąfel: | | sinxcos2x+sinx | | sinxcos2x+sinx | |
d) |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | |
| sinxcos2x+sinx−sinxcos2x−sinx | |
| =0 |
| cosx | |
c.k.d.
6 kwi 18:35
fąfel: rzeczywiście, głupi błąd, ale złap trudniejszą stronę i wykorzystując te bazgroły doprowadź do
drugiej
powodzenia
6 kwi 18:36
patry295: Raczej mi się to co napisałeś do niczego nie przyda, ponieważ obie strony pomnożyłeś przez
siebie
6 kwi 18:47
patry295: Dochodzę do tego miejsca i nie wiem jak dalej postąpić:
| | 1 | | 1 | | cosx | | 1+cosx | |
L= |
| + ctgx = |
| + |
| = |
| = ? |
| | sinx | | sinx | | sinx | | sinx | |
Prosiłbym o pomoc
6 kwi 19:12
marcysia: przy dowodach nie wyznaczamy dziedziny
7 kwi 02:08
zombi: c)
| | 1 | | cosx | | 1+cosx | | 1−cosx | | sin2x | |
L= |
| + |
| = |
| * |
| = |
| =P |
| | sinx | | sinx | | sinx | | 1−cosx | | sinx(1−cosx) | |
7 kwi 02:13
zombi: d)
| | sinx | | sinxcos2x+sinx | | sinx(1+cos2x) | |
L=sinxcosx+ |
| = |
| = |
| =tgx(cos2x+1)=P |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
7 kwi 02:17