trygonometria
Magdalena: to też mi nie wychodzi proszę o pomoc: Rozwiąż równanie sin25x=k gdzie k jest rozwiązaniem
równania 4x3−5x2−7x+2=0.
6 kwi 13:53
ICSP: ja bym najpierw rozwiązał równanie 4x3 − 5x2 − 7x + 2 = 0 twój kandydat ?
6 kwi 13:54
Magdalena: roziwązałam pierwiastki −1 1 i 8 i dalej nie wiem juz wcześniej tam kombinowałam
6 kwi 14:13
ICSP: Jakim cudem 8
6 kwi 14:15
ICSP: −1 tak
reszta niestety nie trafiona

ale podpowiem Ci że są trzy rzeczywiste wiec możesz strzelać dalej
6 kwi 14:16
Magdalena: z tego równania mam: (x+1)(4x2−9x+2) z tego
6 kwi 14:17
Magdalena: a sory znowy przez 2 a nie przez 8 dzieliłam

pierwiastki
6 kwi 14:18
ICSP: i teraz licz pierwiastki tego trójmianu kwadratowego
6 kwi 14:19
ICSP:
6 kwi 14:19
Magdalena: więc będzie 1/4 i 2 ale znowu złe
6 kwi 14:20
ICSP: <brawo >
k
1 = −1
k
2 = 2
(sin5x)
2 = −1 − sprzeczne
(sin5x)
2 = 2 − sprzeczne
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(sin5x)2 = |
| ⇒ (sin5x − |
| )(sin5x + |
| ) = 0 ⇒ |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | −1 | |
⇒ sin5x = |
| v sin5x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończ
6 kwi 14:24
Magdalena: już zrobiłam
6 kwi 14:25
6 kwi 14:26
Magdalena: w tym mam jeszcze jakies plus minu π/6 nie wiem skąd
6 kwi 14:30