trygonometria
Magdalena: proszę o pomoc : Dla jakich parametru wartości α rozwiązaniem układu równań równanie:
xsinα−ycosα=1 xcosα+ysinα=0 jest para liczb (x:y) spełniająca równość y=−x2+1 ? wychodzi mi
że x=1 i y=0 ale nie zgadza się to z odp w książce jak podstawie do równania i wyliczam kąty α
6 kwi 12:45
Kaja: rozwiąż sobie ten układ matodą wyznaczników i to x i y co wyjdzie podstaw do tej równości.
6 kwi 12:49
Magdalena: nie potrafię tego rozwiązać wyznacznikami
ja zrobiłam tak:
sinx=a cosx=b
* xa−yb=1 | razy a
xb+ya=0 | razy b
* xa2 −yab=1
xb2+ yab=0
dodaje i wychodzi x(a2+b2)=1 wyrażenie w nawiasie jest jedynką trygonometryczną więcy x=1 i z
tego równania y=−x2+1 y=0
proszę mi to jakoś pomóc bo i tak zły wynik mam
6 kwi 14:12