funkcjia linowa
ola: Napisz wzor funkcji liniowej A(0,−2)B(−3,5)
7 wrz 20:39
Bogdan:
Kliknij tu:
1223, rozwiąż sama, podaj wynik, sprawdzimy.
7 wrz 20:43
ola: y=7x+2
7 wrz 20:45
Bogdan:
Źle
7 wrz 20:46
Eta:

Funkcja jest postaci: y = ax +b , gdzie: A( 0, −2) x = 0 y=2
to: 2 = a*0 +b =>
b =2
B( −3,5) x = −3 y = 5
to: 5 =a*(−3) +2 => −3a = 3 =>
a= −1
Odp: funkcja ma postać : y = −x +2
7 wrz 20:47
ola: dziekuje
7 wrz 20:54
Bogdan:
Witaj Eto, sprawdź współczynnik kierunkowy
7 wrz 20:56
Eta:
Witam
Bogdanie
oczywiście ,że nie jest , bo zamiast y =
−2 napisałam y = 2
Wypada poprawić

A( 0, −2) x = 0 y = −2
−2 = a*0 +b => b = −2
to: 5 = a*(−3) −2 => a = −
73
to: Odp: y = −
73*x − 2
Przepraszam za pomyłkę i dziękuję za zwrócenie uwagi na
błąd
7 wrz 21:03
Bogdan:
7 wrz 21:11