Pierwiastkowanie
Robert: czy 2(n−1) jest to samo co √2n, jeśli tak do dlaczego tak jest ?
4 kwi 23:43
4 kwi 23:47
zombi: to pierwsze to
2
n/2
4 kwi 23:47
4 kwi 23:48
mala2:
√2n=(2n)1/2=2n*(1/2)=2n/2
4 kwi 23:59
Robert: a to że
√2 *
√2n−1 = (
√2)
n to jest dobrze? i o na jakich zasadach to się opiera jakby
Ktośmógł mi wytłumaczyć
5 kwi 19:19
mala2: | | 1 | | √2 | |
....= √2 * (√2n)−1 = √2 * |
| = |
| |
| | √2n | | √2n | |
5 kwi 19:29
mala2: przepraszam, błąd
5 kwi 19:33
5 kwi 19:36
mala2: | | 1 | |
√2n−1=√2n * (√2)−1 = √2n * |
| |
| | √2 | |
5 kwi 19:41
Robert: bo ogólnie zadanie jest takie że − pod warunkiem że do tego momentu zrobiłem dobrze
q=√2
4=a1*q3
a1= √2 − tak mi wyszło czy jest dobrze?
i potem
an=a1*qn−1
i wynik w książce podany jest an=(√2)n
5 kwi 19:43
5 kwi 19:43
mala2: rozwiązanie 19.36 ,
√2 skracają się i zostaje √2n
(√2)n = √2n
kwestia zapisu
5 kwi 19:46
Robert: dziękuję
a takie zadanko
2x+3 / (2x+1) − czy idzie z tym zrobić żeby był prostszy zapis czy tak już musi zostać
?
5 kwi 19:48
5 kwi 19:50
Robert: w liczniku drugiego wyrazu nie powinno być 3"?
5 kwi 19:53