Narysuj wykres funkcji f(x) = x^2- 4x - 5
wewe: Narysuj wykres funkcji f(x) = x
2− 4x − 5. Nie mam pojęcia jak to narysować
Aga: oj, to niedobrze bo to nie jest trudne

liczysz Δ
Δ= b
2−4ac
Δ=16+20
Δ=36
liczysz miejsca zerowe:
x
1=(−b+
√Δ) / 2a
x
2=(−b−
√Δ) / 2a
po podstawieniu dostaniesz:
x
1= 5
x
2=−1
liczysz współrzędne wierzchołka (p ; q)
p=−b/2a
q=−Δ/4a
wychodzi:
p= 2
q=−9
liczysz f(0) − punkt przecięcia z osią y
f(0) = −5
oczywiście pamiętasz, że ramiona są skierowane do góry, bo a>0
...i na podstawie tych info rysujesz wykres