nierówność
Nie lubie Matmy:

Rozwiąż nierówność −3x
2+3x+36≥0
Δ=49
√Δ=7
x1=4
x2=−3
X∊<−3,4>
I czy jeśli w przykladzie zmienimy znak na ≤ to będzie tak −> x∊(−
∞,−3>U<4,+
∞0)

3 kwi 19:44
Technik: odpowiedź to x∊<−3,4>
3 kwi 19:49
Krzys: Dokladnie tak!A jesli zmienisz znak na >, to zbior rozwiazan bedzie (−3,4)
a jesli zmienisz na <, to zbior rozwiazan bedzie (−∞,−3)u(4,+∞).
3 kwi 19:51
Krzys: Dokladnie tak!A jesli zmienisz znak na >, to zbior rozwiazan bedzie (−3,4)
a jesli zmienisz na <, to zbior rozwiazan bedzie (−∞,−3)u(4,+∞).
3 kwi 19:51
Nie lubie Matmy: tak ale technik mi chodzi o to iż podczas gdy przyklad będzie wyglądał tak −−−> −3x2+3x+36≤0
to czy odp bedzie −−> x∊(−∞,−3>U<4,+∞) ?
3 kwi 19:52
3 kwi 19:54