xd
Johny: jak z liczby x=8/√7+3 usunąć niewymierność z mianownika do postaci x=12−4√7
2 kwi 20:21
bezendu:
| 8 | | √7−3 | | 4√10 | |
| * |
| =.... |
| |
| √7+3 | | √7−3 | | 5 | |
2 kwi 20:24
Johny: wychodzi mi 4√7 − 12 , to też jest dobry wynik ?
a i wiem że to usuwanie niewymierności z mianownika ,
czego mnożysz przez √7−3 a nie + ?
2 kwi 20:32
Johny: ok już wiem gdzie miałem błąd teraz wyszło elegancko 12 − 4√7
2 kwi 20:33
2 kwi 20:34
dero2005:
| 8 | | √7−3 | | 8√7−24 | | −2(12−4√7) | |
| * |
| = |
| = |
| = 12 − 4√7 |
| √7+3 | | √7−3 | | 7−9 | | −2 | |
2 kwi 20:35
bezendu: sorry ja się pomyliłem w obliczeniach wynik dero2005 jest poprawny
2 kwi 20:37
Johny: no to teraz trzeba to :
I12−4
√7−5I/1+I5−12−4
√7I trzeba to doprowadzić
do postaci U=4
√7−7/4
√7 −6 i zapisać
w postaci a+b
√7
i ma wyjść U=35/38−1/19
√7
może to ktoś rozpisać od lewej do prawej jak do tego dojść
2 kwi 20:43
Johny: doprowadziłem już do U=4√7−7/4√7 −6 ale nie mam pojęcia jak zapisać to w postaci a+b
√7
2 kwi 21:01
Johny: już zrobiłem sam
2 kwi 21:15