...
bella123: mam kilka zadań do rozwiązania z którymi sobie nie radzę:
1. proste o rownaniach y= 3ax−b i y =x+3 są prostopadle. wynika stąd że:
A a=−1/3 i b należy do R B a=1/3 i b należy do R C a=3 i b=3 D a=3 i b=−3
2.jakie równanie przechodzi przez punkt A (1,5) i jest wspolsrodkowy z okręgiem o rownaniu
x2+y2−2x+2y−23=0.
3. proste o rownaniach y=√3x+2 i x=6 przecinają się pod kątem
A 45 stopni B 60 stopni C 30 stopni D 90 stopni
2 kwi 19:26
2 kwi 19:44
krystek: warunek prostopadłości a1*a2=−1
2) wyznacz środek O1=(a,b)i wspólśrodkow okrag ma r−nie (x−a)2+(y−b)2=r2 gdzie r=IO1AI
2 kwi 19:44