Matura
Kipic: Dla maturzysty Hardcorowe zadanko
Na okregu o srodku O opisano trapez rownoramienny ABCD w ktorym AB i CD sa podstawami i AB > CD
. Oblicz pole i dlugosc przekatnej tego trapezu jesl iwiadomo ze : OB = 20 i OC=15
2 kwi 15:24
2 kwi 15:26
Kipic: Dominik wszystko popsules
2 kwi 15:26
Dominik: czego nie rozumiesz?
2 kwi 15:27
Kipic: a przeczytales 1 zdanie : " Dla maturzysty hardcorowe zadanie "

kazdy mogl sie sprawdzic bo to zadanie kiedys babka nam pokazywala na stronce matematycznej i
cieszyla miche ze tylko 15 % ludzi co robilo to zadanie zrobilo dobrze
2 kwi 15:29
Dominik: ja bym je zrobil inaczej.
2 kwi 15:32
Patryk: inaczej niż ja ?
2 kwi 15:33
Kipic: dominik sa 3 sposoby na zrobienie tego
2 kwi 15:34
Dominik: a nie, nie da sie tak. choc moze ktos ma pomysl... chcialem wyjsc od tego, ze kat COB jest
prosty.
2 kwi 15:34
Dominik: wtedy do policzenia pola od razu mielibysmy sume dlugosci podstaw. brakuje niestety wysokosci
trapezu, a jak ja policzyc inaczej niz Patryk to nie mam pojecia.
2 kwi 15:36
Kipic: Dominik on jest Prosty trzeba to tylko zauwazyc
2 kwi 15:36
Dominik: wiem, ze jest prosty. kiedys pisalem tutaj dowod (na katach). na maturze jednak musialbys
najpierw udowodnic, ze on jest prosty; nie mozesz ot tak zalozyc.
2 kwi 15:37
Kipic: Zauwazajac ze kat COB jest prosty
| | 15*20 | |
h wyliczasz z tego : r= |
| wiec h =2r  |
| | 25 | |
2 kwi 15:39
Kipic: a czy przypadkiem nie wystarczy napisac ze gdy w trapez rownoramienny jest wpisany okrag to
odcinki laczace wierzcholki katow ze srodkiem sa pod katem prostym w tym wybadku odcinek OB i
OC
2 kwi 15:41
Dominik: | | 1 | |
w trojkacie COB mozna wyliczyc r poprzez porownanie wzorow na pole. P = |
| |OB| * |OC| = |
| | 2 | |
| | 1 | |
|
| |CB|*r. 2r = h. zatem pole trapezu juz mamy. |
| | 2 | |
2 kwi 15:41
Dominik: tak jest nie tylko w trapezie rownoramiennym, a w kazdym w ktory da sie wpisac okrag.
2 kwi 15:43
Kipic: ale dominik chyba latwiej policzyc r poprzez wzor na wysokosc w trojkacie prostokatnym
wychodzaca z kata prostego na przeciwprostokatna
2 kwi 15:43
Dominik: natomiast dlugosc przekatnej mozna wyliczyc z tw pitagorasa.
takze znalazlem sposob na to zadanko inny niz patryk, wg mnie latwiejszy.
2 kwi 15:44
Dominik: @Kipic, ten wzor wlasnie sie bierze z porownania wzorow na pole trojkata.
2 kwi 15:45
use: panowie a macie moze jakies ciekawe arkusze ( ala CKE zeby byly podobne a nie takie jak na
zadania info )
2 kwi 15:48
use: Ja mam Podkowe pdf ( jest 5 arkuszy i mnostwo zadan ) jakby ktos chcial
2 kwi 15:49
Dominik: czyli zadanko wcale nie jest trudne, nie wiem czemu twoja matematyczka az tak bardzo sie
cieszyla. cala trudnosc polega na zauwazeniu, ze kat COB jest prosty oraz znajomosci teorii
(kiedy mozna wpisac okrag w czworokat).
2 kwi 15:50
Dominik: masz jakies inne sposoby na to zadanie?
2 kwi 15:50
Kipic: no ten co Patryk juz robil a ten trzeci to tak jakby polacznie tych dwoch sposobow czyli wsumie
2 sa
2 kwi 15:52
Kipic: @use jak bys mogl to ja bym chetnie zobaczyl te arkusze
2 kwi 15:52
use: moge ci na maila wyslac
2 kwi 15:53
Kipic: dobra moj e−mail to woterek1994@onet.pl
z gory dzieki
2 kwi 15:54
use: kurde za duzy ten plik nie dodam na maila w załłączniku... gdzie to moge wrzucic nie wiesz może
?
2 kwi 15:58
Dominik: sendspace.com
2 kwi 15:58
2 kwi 15:58
use: ok dam linka jak sie wrzuci ^^
2 kwi 16:00
use: dopiero 20 %
2 kwi 16:11
Kipic: jest jeszcze sporo czasu do matury
2 kwi 16:13
Technik: @Kipic fizyka już się ładuje 261 zadań

na początek
2 kwi 16:35