Punkty A(-1.3) i C(2.1) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu. Pole tego kwad
lala: Punkty A(−1.3) i C(2.1) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu. Pole tego kwadratu jest
równe:
A.13
B. 2,5
C. 5
D. 6,5
2 kwi 13:59
krystek: d=IACI
II sposób d=a
√2 wyliczasz a i P=a
2
2 kwi 14:01
2 kwi 14:01
lala: Czyli to ma być tak?
a=√5
P= a2
P=√52=5
P=5
2 kwi 14:14
krystek: a skąd a=√5 zapisz obliczenia
2 kwi 14:16
lala: ze wzoru chyba że źle coś obliczyłam...
teraz tak patrze na to co liczyłam to jeszcze widze drugą opcje , ze a=2
√1
i wtedy P=a
2 P=2
√12 = 4+1=5
No, ale nie wiem , nie rozumiem matematyki
2 kwi 14:23
krystek: ?
zapiszd=IACI=√........ wzór podany masz.
2 kwi 14:25
lala: no to tak sobie zapisałam według wzoru i coś takiego mi wyszło...
d=lACl= pod pierwiastkiem (3−1)2+(1−2)2= pod pierw 22+(−1)2= pod pierw 4+1=√5
2 kwi 14:30
krystek: √(xC−xA)2+(yC−yA)2=
2 kwi 14:33
lala: heh spoko , teraz chyba łapie..
wynik ma wyjść 13 , prawda?
2 kwi 14:36
seba21:

ja obliczyłem tak :
IACI=(2+1)
2+(1+1)
2=
√13
wieć
√13=przekątna
d=a
√2=
√13/;
√2=
√13√2 *
√2√2=
√26/2
a=
√26/2
P=(
√26/2)
2=6,5
2 kwi 15:01
krystek: | | 1 | | 13 | |
 lub p= |
| d2= |
| i ok. |
| | 2 | | 2 | |
2 kwi 15:02
seba21: tak też można
2 kwi 15:04
krystek: 14:01
2 kwi 15:05