równania.
xyz: pomocy !
wiedząc, że:
a) a2 + b2= 5 i ab=4, oblicz a4 + b4
b) a2 + b2= 10 i a + b= 4, oblicz a4 + b4
c) a2 + b2 = 13 i ab= 6, oblicz a3 + b3
1 kwi 16:39
sushi_ gg6397228:
uzyj wzorów skróconego mnożenia
(a2+b2)2=....
c) (a+b)2=.... i potem (a3 +b3)=.....
1 kwi 16:42
1 kwi 16:44
xyz: niestety, nadal nie wiem jak to rozwiązać ...
1 kwi 16:44
krystek: a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2
1 kwi 16:46
xyz: krystek a jak podpunkt b ?
1 kwi 16:49
krystek: Najpierw policz 2ab
z warunku (a+b)2=a2+2ab+b2 i dalej jak w a
1 kwi 16:56
sushi_ gg6397228:
ZERO WŁASNEGO WKŁADU wysił się trochę i nawet rusz ... i poszukaj w testach maturalnych z
ubiegłych lat
1 kwi 16:57
zajączek:
Słuszna uwaga

Skoro "niektórzy" podają gotowce!... to po co się wysilać ?
1 kwi 16:59
krystek: @
zajączku już brzuszek napełniony?
1 kwi 17:04