równania.
martyna: proszę o pomoc !
wiedząc, że x + y = 4 i x2 + y2 = 10 oblicz xy
1 kwi 16:15
irena_1:
x+y=4
(x+y)2=16
(x+y)2=x2+y2+2xy
16=10+2xy
2xy=6
xy=3
1 kwi 16:16
martyna: dziękuje bardzo za pomoc
1 kwi 16:19
martyna: a jak zrobiłabyś to :
x+y= 3 i x3 + y3= 9, oblicz x2y2
1 kwi 16:27
krystek: x3+y3=(x+y)(x2−xy+y2)
1 kwi 16:28
zajączek:
x3+y3= (x+y)3−3(x+y)*x2y2 =9
dokończ.......
1 kwi 16:29
irena_1:
x+y=3
(x+y)3=27
(x+y)3=x3+3x2y+3xy2+y3=x3+y3+3xy(x+y)
27=9+3xy*3
9xy=18
xy=2
x2y2=(xy)2=4
1 kwi 16:29
martyna: nie bardzo wiem co dalej ...
1 kwi 16:30
zajączek:
Oj sory

x
3+y
3=(x+y)
3−3(x+y)*xy= 9
1 kwi 16:31