geom. analit.
ania: Może ktos mi pomóc


Z punktu A=(5,0) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu x
2+y
2=4. Wyznacz tangens kąta,
pod którym przecinają się te styczne..
1 kwi 14:30
1 kwi 14:32
pigor: , a więc tu masz układ równań: szukanej prostej stycznej
y=a(x−5) i danego okręgu::
y=a(x−5) i x2+y2=4 ⇒ x
2+a
2(x
2−10x+25)−4=0 ⇒
(a2+1)x2−10a2x+25a2−4=0
i Δ=0 ⇔ 100a
4 − 4(a
2+1)(25a
2−4)=0 /:4 ⇔ 25a
4 − (a
2+1)(25a
2−4)=0 ⇔
⇔ 21a
2−4=0 ⇔ a
2=
421 ⇔ [n[a=±
221√21 − tangensy kątów nachylenia
| | 2 | | 2 | |
stycznych z +Ox , czyli tgα= |
| i tgβ= − |
| , więc jeśli |
| | √21 | | √21 | |
γ − miara kata między stycznymi i
tgγ=? − szukany tangens, to :
| | | tgβ−tgα | | |
y= β−α ⇒tgγ=tg(β−α)= |
| = |
| | 1+tgβ*tgα | |
| | 4√21 | | 4√21 | |
= |
| = |
| = 425√21 − szukana wartość tangensa. ... |
| | 21+4 | | 25 | |
1 kwi 15:12