31 mar 22:53
Mila:
1) |x|−y=1
−x+|y|=1
2) 3|x|+2y=−1
2x−|y|=4
3) Z arkusza Pazdro
|y+1|=2x+4
y=|x|−3
31 mar 23:06
bezendu: 1) x≥0 i y≥0
x−y=1
−x+y=1
0=0
2) x≥0 i x<0
x−y=1 /(−1)
−x−y=1
−x+y=−1
−x−y=1
−2x=0
x=0
y=−1 ∊D
3) x<0 i y<0
−x−y=1/(−1)
−x−y=1
x+y=−1
−x−y=1
0=0 ⊄D
4) x<0 y≥0
−x−y=1
−x+y=1
−2x=2/ (−2)
x=−1
1+y=1
y=0 ∊D
31 mar 23:16
bezendu: 3|x|+2y=−1
2x−|y|=4
1)x≥0 y≥0
3x+2y=−1
2x−y=4 /(2)
3x+2y=−1
4x−2y=8
7x=7
x=1
3*1+2y=−1
2y=−4/2
y=−2 ∉D
2) x≥0 y<0
3x+2y=−1
2x+y=4 /(−2)
3x+2y=−1
−4x−2y−8
−x=−9
x=9
3*9+2y=−1
2y=−28/2
y=−14 ∊D
3) x<0 y<0
−3x+2y=−1
2x+y=4 /(−2)
−3x+2y=−1
−4x−2y=−8
−7x−9
x<0 y≥0
−3x+2y=−1
2x−y=4/ 2
−3x+2y=−1
4x−2y=8
x=7 ⊄D
31 mar 23:28
bezendu:
|y+1|=2x+4
y=|x|−3
|x−3+1|=2x+4
y=|x|−3
|x−2|=2x+4
x−2=2x+4 lub x−2=−2x−4
x−2x=6 3x=−2
x=−6
31 mar 23:34
bezendu: 3 poprawka
x≥0 y≥0
|y+1|=2x+4
y=|x|−3
y+1=2x+4
y=x−3
x−3+1=2x+4
x−2=2x+4
−x=6
x=−6 ⊄D
2) x≥ y<0
−y−1=2x+4
y=x−3
−(x−3)−1=2x+4
−x+3−1=2x+4
−x+2=2x+4
−3x=2
3) x<0 y<0
−y−1=2x+4
y=−x−3
−(−x−3)−1=2x+4
x+3−1=2x+4
x+2=2x+4
−x=2
x=−2
y=2−3=−1 ∊D
4) x<0 y≥0
y+1=2x+4
y=−x−3
−x−3+1=2x+4
−x−2=2x+4
−3x=6
x=−2
y=2−3=−1 ⊄D
31 mar 23:47
Mila: zadanie1.
punkt 1.− źle
0=2 sprzeczność, brak rozwiązań
punkt 2.
Literówka ,ma być:
x≥0 i y<0
punkt 3.
x<0 i y<0
Błędna interpretacja
otrzymałeś równanie tożsamościowe, jest nieskończenie wiele rozwiązań,
są to współrzędne punktów należących do prostej x+y=−1 i tylko tych które leżą na tej prostej w
II ćwiartce, czyli x∊(....,0) uzupełnij i y=−x−1
punkt 4. dobrze, ale nie ma odpowiedzi
ogólnie
Brak zbiorczej odpowiedzi do całości
31 mar 23:53
Mila: Zadanie 2.
Brak odpowiedzi.
31 mar 23:56
bezendu: zaraz wszystko poprawie
31 mar 23:58
bezendu: zadanie 2
rozwiązaniem układu
3|x|+2y=−1
2x−|y|=4
jest para liczb (x,y)=(9;−14)
1 kwi 00:01
Mila: Zadanie 3, należy inne przypadki rozważać .
Zauważ,że w wartości bezwzględnej jest |y+1|
Wynik dobry, para (−2,−1)
1 kwi 00:04
bezendu: zadanie 3 poprawiłem i wyszedł mi wynik (−2,−1)
1 kwi 00:05
bezendu: czyli warunek y−1≥0 y≥1 i y−1<0 = y<1
1 kwi 00:09
pigor: ..., np. tak:
3) |y+1|=2x+4 i y=|x|−3 ⇔ |y+1|=2x+4 i |x|=y+3 ⇔
⇔ [2x+4≥0 i (y+1=−2x−4 lub y+1=2x+4)] i [y+3≥0 i (x=−y−3 lub x=y+3)] ⇔
⇔ [x≥−2 i (2x+y=−5 lub −2x+y=3)] i [y≥−3 i (x+y=−3 lub x−y=3)] ⇔
⇔
(*) (x≥−2 i y≥−3 i [ (2x+y=−5 i x+y=−3) lub (2x+y=−5 i x−y=3) lub
lub (−2x+y=3 i x+y=−3) lub (−2x+y=3 i x−y=3) ] i parami /− /+ stronami ⇒
⇒ (x=−2 i y=2−3) lub (3x=−2 i y=−
23−3) lub (−3x=6 i y=2−3) lub (−x=6 i y=−6−3),
stąd i z
(*) ⇒
(x,y)=(−2,−1) lub ∅ lub
(−2,−1 lub ∅ ⇔
(−2,−1).
1 kwi 00:18
bezendu: pigor zobacz post 00:09 dobre warunki
1 kwi 00:20
Mila: y+1≥0⇔y≥−1
lub y+1<0⇔y<−1
z x−ami dobrze.
1 kwi 00:28
bezendu: ok dziękuję

będziesz miała jutro chwilkę czasu
1 kwi 00:30
pigor: ..., niestety twoje warunki z postu 00.09 nie pasują mi do żadnego z 3−ech układów
1 kwi 00:32
bezendu: pigor zaszła pomyłka zamiast y+1 zrobiłem y−1

y≥−1 y<−1
1 kwi 00:34
pigor: ..., a dopowiem, że − moim zdaniem − w tych układach nie interesuje cię co jest między
kreskami modułów , tylko znaki wartości modułów w obu równaniach danych układów , które
maja być z definicji ≥0 . .. .
1 kwi 00:36
pigor: ... , ...

przyjrzyj się uważnie mojemu rozwiązaniu :
prosta zasada pozbywasz się wartości bezwzględnej tak : doprowadzasz równania
układu do postaci
|A|= a która jest ⇔
a≥ 0 i (A=−a lub A=a) z definicji...
1 kwi 00:43
bezendu: |x|−y=1
|x|=y+1
x=y+1 lub x=−y−1 o to Ci chodziło ?
1 kwi 00:46
pigor: ... tak, oczywiście , pięknie i już nie masz bez | | , zostaje ci tylko do końca
poprawnie stosować działania koniunkcji i , oraz alternatywy, czyli lub ... i tyle . ...
1 kwi 01:12
pigor: ... oczywiście to samo robisz z y (igrekami) patrz znowu mój post . ...
1 kwi 01:14
bezendu: w równaniach mam ⋁ a w nierównościach to zależy od znaku
1 kwi 01:15
bezendu: tak wiem napisałem tylko przykładowo oczywiście

|x|−y=1
−x+|y|=1
|x|=y+1
x=y+1 lub x=−y−1
|y|=x+1
y=x+1 lub y=−x−1
1 kwi 01:20
bezendu: ok dziękuję za poświęcony czas

Dobranoc
1 kwi 01:24
pigor: ..., a w układach , np. tu masz
koniunkcję alternatyw ⇔ alternatywie koniunkcji (analogia do prawa rozdzielności
mnożenia względem dodawania liczb) , też na mnie czas, dobranoc wszystkim
1 kwi 01:34