Układ równań
bezendu:
Jak rozwiązać taki układ równań ? jakieś wskazówki ?
|x|+|y|=3
2x−y=3
26 mar 21:01
ICSP: rozpisz przedziałami
26 mar 21:02
Licealista_Theosh: Podejrzewam że musisz rozpatrzyć w przedziałach i rozbić to na dwa układy równań.
26 mar 21:03
iiiii: ja bym rozkminil 4 przypadki ( czyli 4 cwiartki )
x<0 i y<0
x<0 i y >0 itd i x oraz y musi nalezec do danej cwiartki w nrozwiazaniu pozmniej bo jak nie
to sprzecznosc
26 mar 21:03
bezendu: czyli 3 przedziały ?
(−∞;0)
<0;1,5)
<1,5;∞)
26 mar 21:05
krystek: 1) x>0i y>0
2)x>0 i y<0
3)x<0i y>0
4x<0 i y<0
26 mar 21:05
ICSP: przypadkami nie przedziałami

Będą 4 przypadki
26 mar 21:05
bezendu: nie rozumiem jakie przypadki
mam z drugiego y=2x−3
|x|+|2x−3|=0 czyli to trzeba chyba rozwiązać jak równanie z wartością bezwzględną
26 mar 21:09
Licealista_Theosh: Ale Y może mieć różne znaki od x. To co napisałeś jest prawdziwe dla jednego przypadku. Zostały
jeszcze 3.
26 mar 21:11
Dominik: musisz rozpatrzyc trzy przypadki (takie jak podala krystek) i w kazdym z nich opuscic znak
wartosci bezwglednej.
np dla przypadku trzeciego (x < 0 ∧ y > 0)
najlatwiej jest te rownania po prostu dodac i od razu wyznaczyc x. nastepnie nalezy sprawdzic
czy spelnia on zalozenie x < 0 i jesli tak to wyznaczyc y (i znowu sprawdzic czy sprawdza
zalozenie, tym razem y > 0). jesli pierwiastki nie spelniaja zalozen nalezy przejsc do
kolejnego przypadku.
26 mar 21:13
bezendu: ok dziękuje
26 mar 21:17
krystek: 1) układ
x+y=3
2x−y=3
__________
2)x−y=3
...
_________
3) −x+y=3
......
__________
4) −x−y=3
...
__________
26 mar 21:24
bezendu:
x+y=3
2x−y=3
x−y=3
2x−y=3
−x+y=3
2x−y=3
−x−y=3
2x−y=3
26 mar 21:31
Mila:

1) graficznie:
|x|+|y|=3 to jest kwadrat o wierzchołkach(3,0)(−3,0)(0,3)(0,−3)
2x−y=3⇔
y=2x−3
Odczytujesz i sprawdzasz
x=0 i y=−3
x=2 i y=1
2) Jeśli niedokładne punkty, to rozwiązujesz równania :
2x−y=3
y=−x+3 równanie prostej AB, podstawiam do pierwszego
2x−(−x+3)=3 ⇔3x=6 ⇔x=2, to y=−2+3=1
para: (2,1)
Drugi układ
2x−y=3 i
y=x−3 równanie prostej AD
2x−(x−3)=3⇔x=0 i y=−3
para:(0,−3)
Metoda algebraiczna
w nowym wpisie, potrzebny rysunek
a)
26 mar 21:31
Mila:

|x|+|y|=3 i 2x−y=3
y=2x−3
|x|+|2x−3|=3
|x|=x dla x≥0
a)
x<0
−x−2x+3=3
−3x=0 ∉(−
∞,0)
x−2x+3=3
−x=0
x=0 i y=−3
x+2x−3=3⇔3x=6⇔x=2
x=2 i y=1
26 mar 21:38
bezendu: czyli na upartego można to zrobić tym drugim sposobem który już mi pokazywałaś ?
26 mar 21:39
Mila:
Co to znaczy na upartego. ( i nie wiem o który sposób Ci chodzi)
Wszystkie podane propozycje są właściwe.
Sposób rozwiązania dostosowujesz do przykładu, rozwiązujesz tym sposobem, który najlepiej
umiesz,i który jest najprostszy, realizujesz polecenia.
W tym przykładzie najlepszy dla mnie ten 21:31 punkt (1).
Podałam kompleksowe rozwiązanie, tu nie było polecenia rozwiązania graficznego.
Zwykle proszą przy takim typie jak pierwsze równanie.
26 mar 21:55
bezendu: czyli żeby od razu zrobić to na przedziały
(−∞;0)
<0;1,5)
<1,5;∞)
26 mar 22:07
Mila:
26 mar 22:13
bezendu: bez rozpatrywania warunków które podała krystek

a metody graficznej jeszcze nie poznałem ale
podobnież jest łatwiejsza od algebraicznej
26 mar 22:15
Mila:
Krystek podała inny sposób, bardzo pożyteczny w różnych układach z wartością bezwzględną.
Radzę Ci rozwiązać ten układ też tym sposobem. Wtedy wyciągaj wnioski.
26 mar 23:04
bezendu: Ok dziękuję za radę i za szczegółowe opisanie rozwiązania

ale dziś już idę spać więc zrobię
to jutro (mam jeszcze jeden układ do zrobienia) Dobranoc
26 mar 23:11
Mila: Dobranoc, do jutra
26 mar 23:13
bezendu: Hey Mila posłuchałem Twojej rady i zrobiłem ten układ tak jak podała Krystek ale to chyba są
złe
założenia bo w drugim przypadku
2) x>0 i y<0
x−y=3/ (−1)
2x−y=3
−x+y=−3
2x−y=3
x=0
2*0−y=3
y=−3 i to nie należy bo x>0
a U Ciebie w rozwiązaniu jest że para liczb 0,−3 jest rozwiązaniem
więc ja zrobiłem tak : (nie wiem czy dobrze ale własność chyba jest taka |x| = x≥0 −x<0

)
1) x≥0 i y≥0
2) x≥0 i y<0
3) x<0 i y<0
4) x<0 i y ≥0
1) x+y=3
2x−y=3
3x=6/3
x=2
2*2−y=3
−y=−1
y=1
2) x−y=3 /(−1)
2x−y=3
−x+y=−3
2x−y=3
x=0
2*0−y=3
−y=3
y=−3
3) −x−y=3 /(−1)
2x−y=3
x+y−3
2x−y=3
3x=0/3
x=0
2*0−y=3
−y=3
y=−3
4) −x+y=3
2x−y=3
x=6
2*6−y=3
−y=−9
y=9
odp rozwiązaniem układu są pary liczb (2,1) ∨ (0,−3)
27 mar 19:50
Mila: Rozważamy x≥0 lub x<0
y≥0 lub y<0
Dobrze ustawiłeś warunki.
Po rozwiązaniu w poszczególnych punktach odnotuj, że cos nie należy do dziedziny, bo się
pogubisz z odpowiedzią.
Widzisz teraz, że tą metodą sporo liczenia.
Gdy, pod koniec tygodnia będziesz miał czas, to Ci przygotuję przykład na tę metode.
27 mar 20:36
bezendu:
Ok dziękuje

mam jeszcze jedno zadanie z wartością bezwzględną zaraz wstawię
27 mar 20:39
bezendu: Punktom A i B leżącym na osi liczbowej, odpowiadają liczby 3m−4 i m2−m, gdzie m jest pewną
liczbą rzeczywistą. Wyraź odległość punktów A i B w zależności od wartości m
korzystam z |b−a|
|m2−m−(3m−4)|
|m2−m−3m+4|
|m2−4m+4|
|(m−2)2|=(m−2)2
i teraz mogę tak zostawić czy lepiej napisać tą oczywistość (a−b)2≥0 ?
27 mar 20:47
bezendu: ostatni układ już
|x|−y=2
x−|y|=0
1) x≥0 ∧ y≥0
x−y=2
x−y=0
0=2 sprzeczność
2) x≥0 ∧ y<0
x−y=2
x+y=0
2x=2
x=1
1−y=2 x ∊ x≥0
−y=1 y∊ y<0
y=−1
3) x<0 ∧ y<0
−x−y=2
x+y=0
0=2 sprzeczność
4) x<0 ∧ y≥0
−x−y=2
x−y=0
−2y=2/2
−y=1
y=−1 ⊄ y≥0
27 mar 21:10
Mila: Dobrze.
zapisy w punkcie (2)
x∊<0,∞)
y∊(−∞,0) albo
x∊D,y∊D
w punkcie (4)
y∉D albo y∉<0,∞)
28 mar 18:10
bezendu: ok będę pamiętał o tym zapisie

a mogłabyś zobaczyć post z 20:47
28 mar 18:25
Mila: Dobrze masz. Możesz dla świętego spokoju dopisać.
28 mar 18:56
bezendu: Dziękuje
28 mar 18:57
pigor: ... mała uwaga praktyczna do rozwiązania układu powyżej : otóż
warto zauważyć, że może być tylko x≥0 ( odpada więc przypadek x<0),
bo po przekształceniu mamy kolejno
|x|−y=2 i x−|y|=0 ⇔ |y|=x i x≥0 (z definicji modułu) i |x|=y+2 i y+2 ≥0 wtedy ⇔
⇔ (y=−x lub y=x) i x ≥0 i (x=−x+2 lub x=x+2) i y >−2 ⇔ (x=1 lub 0=2) i y=−1 ⇔
⇔
(x,y)=(1,−1) i koniec . ...
28 mar 20:30
bezendu: czemu odpada x<0 ?
28 mar 20:33
pigor: .. , czyżbyś nie czytał że zrozumieniem

tu właśnie wyjaśniam "|y|=x i x≥0 (z definicji modułu)" , bo gdyby było x<0 to
równość |y|=x nie miałaby sensu właśnie z definicji modułu (wartości bezwzględnej liczby)
28 mar 20:40
bezendu: ok dziękuję
28 mar 20:48
Mila: Tak, do każdego zadania należy podchodzić indywidualnie.
To, co zauważył Pigor, często ułatwia i skraca rozwiązanie.
Warto zobaczyć, jak wygląda sytuacja, gdy dokonamy przekształcenia.
28 mar 20:51
bezendu: ale chyba błędem nie jest że nie zrobię tego przekształcenia co
Pigor tylko policzę tym
sposobem co podała
Krystek
28 mar 20:59
Mila: Napisałam Ci, że dobrze jest, ale uwaga jest bardzo cenna, bo skraca rozwiązanie.
28 mar 21:02
pigor: ... i właśnie o to "skracanie" każdego rozwiązania mi chodzi, bo czas to
pieniądz zwłaszcza na ... ograniczonym w czasie egzaminie, maturze .itp. ...
28 mar 21:06