Wykaż że... Pole gwiazdek Proszę o korektę.
Księżyce zbudowane na bokach prostokąta (rysunek obok) ograniczone są okręgiem opisanym na tym
prostokącie oraz okręgami, których środkami są środki boków prostokąta. Wykaż, że jeśli obwód
prostokąta jest równy 8 cm to pole zacieniowanego obszaru jest nie większe niż 4 cm2
Obwód prostokąta 2a+2b=8 ⇒ a+b=4
c=√a2+b2
| √a2+b2 | ||
R= | ||
| 2 |
| √a2+b2 | ||
P dużego koła = π( | )2
| |
| 2 |
| 1 | ||
P=π( | a)2
| |
| 2 |
| 1 | ||
P=π( | b)2
| |
| 2 |
| 1 | 1 | √a2+b2 | ||||
π( | a)2+π( | b)2<π( | )2
| |||
| 2 | 2 | 2 |
Ten "dyngs" na dole jest taki sam jak ten na górze
| πa2 | πb2 | π(a2+b2) | |||
+ | +ab − | = ab = a(4−a) =4a−a2 funkcja kwadratowa | |||
| 4 | 4 | 4 |
| −Δ | −16 | |||
max w wierzchołku q= | = | =4 | ||
| 4a | −4 |