Księżyce Hipokratesa
Edek: Księżyce Hipokratesa wielokąta wpisanego w okrąg O to figury geometryczne ograniczone łukami
okręgu O i półokręgami opatrymi na bokach wielokąta, niezawierającymi innych punktów wielokąta
poza końcami tego boku, na którym są oparte. Oblicz sumę pól księżyców Hipokratesa zbudowanych
dla kwadratu o boku, którego długość jest równa 8 cm.
28 cze 10:19
AS:

Bok kwadratu a = 8 cm
Promień koła opisanego na kwadracie: r = a*
√2/2
Pole koła opisanego na kwadracie: Pk = π*r
2 = π*a
2/2
Pole półkola zbudowanego na jednym boku: P1 = 1/2*π*a
2/4 = π*a
2/8
Pola księżyców
Pks = Pkw + 4*P1 − Pk = a
2 + 4*π*a
2/8 − π*a
2/2 = a
2 +π*a
2/2 − π*a
2/2
Pks = a
2 = 64 cm
2
28 cze 10:54
Edek: okej dzięki, czyli mam dobry wynik
28 cze 12:25
AS:

Rozszerzam problem na wielokąt foremny o n bokach.
Kąt środkowy: α = 360
o/n
Promień koła opisanego: R = a/(2*sin(α/2))
Pole jednego trójkąta
1 a
2 a
2*ctg(α/2)
P1 = 1/2*R
2*sin(α) = −*−−−−−−−−− *2*sin(α/2)*cos(α/2) = −−−−−−−
2 4*sin
2(α/2) 4
Pole całego wielokąta
Pn = n*P1 = n*a
2/4*ctg(α/2)
Pole koła opisanego na wielokącie
Pk = π*R
2 = π*a
2/(4*sin
2(α/2))
Pole 1 półkola
P1pk = 1/2*π*(a/2)
2 = π*a
2/8
Pnpk = n*π*a
2/8
Pola księżyców n*a
2 n*π*a
2 π*a
2
Pks = Pn + Pnpk − Pk = −−−−−*ctg(α/2) + −−−−− − −−−−−−−−−
4 8 4*sin
2(α/2)
28 cze 12:32