matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tworząca w stożku
klaudia:
Proszę o pomoc...
W stożku tworząca o długości 30 tworzy z wysokością tego stożka kąt, krórego cotangens jest równy
3
4
. Oblicz stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola jego podstawy.
31 mar 14:36
Edyta PK:
H
ctgα=
r
H
2
+r
2
=30 r=
√
900−H
2
H
3
=
√
900−H
2
4
H=18 r=24 wzory na pola są na stronie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1003.html
stosunek pola powierzchni bocznej do pola podstawy wynosi
P
b
=
P
p
1 kwi 08:54