Nierównośc kwardatowa
Nie Lubie Matmy:

Siemka

znowu ja w święta

Może mi ktoś w prosty sposób wytłumaczyć jedną rzecz?
mając taki przykład jak :
x
2−3−10>0
Δ=9−4*1*(−10)=49
√Δ= 7
x1 = 5 a2 =−2
od czego zależy czy będzie tak X∊(−
∞.−2)U(5,+
∞) BĄDŹ X∊(−2,5)
po czym to się poznaje czy czy po tym iż jest malejąca czy po znaku < > ?
31 mar 11:32
Dominik: patrzysz na wspolczynnik a funkcji kwadratowej i znajac miejsca zerowe rysujesz szkic paraboli.
zaleznie od nierownosci danej w zadaniu wypisujesz te iksy dla ktorych parabola jest ponad OX
lub ponizej (w tym zadaniu jest > 0, czyli ma byc ponad OX).
31 mar 11:36
Nie Lubie Matmy: chyba rozumiem ..

dzięki choć nie dokonca
31 mar 11:39
31 mar 11:41
Prometix: jest na to prosty sposob jak masz nierownosc przykladowo:
x2+3x+2 > 0 [ znak > przekrecasz o 90 stopni zgodnie z ruchem wskasuwek zegara otrzymasz V
czyli SUMA ]
natomiast ;
x2+3x+2<0 [ przekrecam znak < o 90 stopni i mam "n" czyli iloczyn jak kto woli czesc
wspolna ]
31 mar 11:42
Dominik: zamiast uczyc sie schematow z przekrecaniem znakow nierownosci lepiej jest zrozumiec dane
zagadnienie. tymbardziej, ze czekaja go potem wielomiany.
31 mar 11:43
Nie Lubie Matmy: Prometix

masz mistrza ! dzięki
31 mar 11:43
Nie Lubie Matmy: chłopie mnie czeka matura za 37 dni
31 mar 11:44
Dominik: mnie tez
31 mar 11:44
Nie Lubie Matmy: a jak tam zdałeś próbne?
31 mar 11:46
Prometix: Wiesz dominik lepsze to niż nic

pozatym nie mow mi ze ty tak wszystko rozumiesz to co
uzywasz
31 mar 11:49
Prometix: ja mielem 98% z próbnej^^
31 mar 11:49
Dominik: staram sie wszystko rozumiec, nie licze bezsensownie. nie pisalem probnej rozszerzonej.
31 mar 11:52
Prometix: ja tez się staram ale jak ktoś ma 37 dni do matury niech lepiej uzywa np twierdzenia cosinusow
nie wiedzac skad to sie wzielo, oto mi chodzi
31 mar 11:53
Dominik: no nie przecze. po prostu nie sadzilem, ze "nie lubie matmy" uczy sie takich przykladow dopiero
powtarzajac do matury.
31 mar 11:55
jikA:
Prometix a jeżeli masz −x2 + 3x + 2 > 0 to też przekręcasz znak o 90o i masz ∨ (lub)?
Ktoś kto tego za bardzo nie rozumie nie zrozumie że współczynnik przy najwyższej potędze
jest ujemny i trzeba będzie robić ∧ (i).
31 mar 12:17
jikA:
Najlepiej jest zrobić sobie jeżeli mamy nierówność i przy najwyższej potędze mamy minus
pomnożyć tą nierówność przez (−1) zmieniając zwrot i wtedy robić.
31 mar 12:18