| x+nx | x−nx | |||
sinx + sinnx = 2*sin | *cos( | |||
| 2 | 2 |
| 2x + (n−1)x | 2x − (n−1)x | |||
sin2x + sin(n−1)x = 2*sin | *cos | = | ||
| 2 | 2 |
| 2x + nx − x | 2x − nx + x | x + nx | 3x − nx | |||||
2*sin | *cos | = 2*sin | *cos | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 3x + (n−2)x | 3x − (n−2)x | |||
sin3x + sin(n−2)x =2sin | *cos | = | ||
| 2 | 2 |
| 3x + nx − 2x | 3x − nx + 2x | x + nx | 5x − nx | |||||
2sin | *cos | = 2sin | *cos | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| n | ||
tych sum jest | , wyrażenie z cosinusem ma co chwilę postać: | |
| 2 |
| (x−nx | ||
dla pierwszego i ostatniego: cos | ||
| 2 |
| (3x − nx | ||
dla drugiego i przedostatniego: cos | ||
| 2 |
| (5x − nx | ||
dla trzeciego i trzeciego od końca: cos | ||
| 2 |
| ((2n−1)x − nx | cos(2n − 1)x − nx | |||
czyli w każdym to się powtarza o cos | = | = | ||
| 2 | 2 |
| (2nx − x − nx | nx − x | x(n−1) | ||||
cos | ) = cos | = cos | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| n | x+nx | x−nx | 3x − nx | x(n−2) | x(n−1) | ||||||
*2sin | *(cos | +cos | +...+cos | +cos | ) | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
(przynajmniej dla mnie
) bo chodzi mi o to by policzyć całkę oznaczoną:
| π | |
| 2 |