nierówności kwadratowe
mala2:
4x
2−4x+1 ≥ 0
Δ = 0
a > 0 ramiona paraboli w górę
punkt przecięcia osi y (0, 1)
zaznaczam pole nad osią x
i
x ∊ R
19 sie 22:28
Saizou : 4x2−4x+1≥0
(2x−1)2≥0
x∊R
19 sie 22:30
mala2: Dziękuję.
19 sie 22:36
Saizou : i jak rozwiązujesz sposobem z liczeniem pierwiastka to nie musisz liczyć punktu przecięcia z
osią y
19 sie 22:38
ICSP: ale do rysowania wykresu jest przydatny.
19 sie 22:40
Saizou : tylko że po co się męczyć i liczyć skoro to pomocniczy wykres
19 sie 22:43
ICSP: liczyć

Jak można liczyć punkt przecięcia z osi OY ?
19 sie 22:44
Saizou : można liczyć
19 sie 22:47
ICSP: a nie lepiej od razu odczytać ze wzoru ?
19 sie 22:58
Mila: Dla ICSP i dla Rumpka:
wykaż, że:
| | | |
sinα+sin2α+..........sin kα= |
| , k∊N |
| | | |
19 sie 23:12
ICSP: Czy w indukcji można odejmować założenie od tezy ?
19 sie 23:20
Mila: Masz udowodnić np. równość, korzystając z założenia.
www.youtube.com/watch?v=P6WpknBLeTQ
19 sie 23:39
ICSP: Udowodnij za pomocą indukcji że :
| | | |
sinα + sin2α + ... + sin(kα) = |
| , dla k∊ N |
| | | |
1o Sprawdzam prawdziwość dla k = 1
L = sinα
L = P
2o Zakładam prawdziwość dla pewnego k :
| | | |
sinα + sin2α + ... + sin(kα) = |
| |
| | | |
3o Twierdze że równanie jest spełnione również dla k +1 :
| | | | (k+1)α | | (k+2)α | | sin |
| * sin |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
sinα + sin2α + ... + sin(kα) + sin(k+1)α = |
| |
| | | |
4o Dowód:
Wychodząc od lewej strony tezy mam :
sinα + sin2α + ... + sin(kα) + sin(k+1)α = // na podstawie założenia // =
| | kα | | (k+1)α | | α | | sin |
| * sin |
| + sin(k+1)α*sin |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
| = |
| |
| | kα | | (k+1)α | | α | | −2*sin |
| * sin |
| +[−2* sin(k+1)α*sin |
| ] | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
| = // |
| |
| | A+B | | A+B | |
teraz skorzystam ze wzoru : cosA − cosB = −2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | (k+1)α | | kα | |
cosA − cosB = −2*sin |
| * sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
A + B = (k+1)α
A − B = kα
2A = (2k + 1)α
| | 1 | | α | |
A = (k + |
| )α ⇒ B = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | | | 1 | | α | | α | | cos(k + |
| )α − cos |
| +[−2* sin(k+1)α*sin |
| ] | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
// = |
| = // |
| | | |
drugi raz korzystam z tego samego wzoru :
| | α | |
cosA − cosB = −2 * sin(k+1)α*sin |
| |
| | 2 | |
z tego mam że :
A + B = (2k + 2)α
A − B = α
2A = (2k +3)α
| | 3 | | 1 | |
A = (k + |
| )α ⇒ B = (k + |
| )α |
| | 2 | | 2 | |
| | | | 1 | | α | | 3 | | 1 | | cos(k + |
| )α − cos |
| + cos(k + |
| )α − cos(k + |
| )α | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
// = |
| = |
| | | |
| | | |
= |
| = // korzystając trzeci raz z wyżej podanego |
| | | |
wzoru otrzymuje // =
| | k + (3/2) + (1/2) | | k + (3/2) − (1/2) | | −2 sin( |
| )α * sin( |
| )α | | | 2 | | 2 | |
| |
| = |
| |
| | | | k+2 | | k + 1 | | sin( |
| )α * sin( |
| )α | | | 2 | | 2 | |
| |
= |
| = P |
| | | |
c.n.u.
27 sie 03:04
Mila: Bardzo się napracowałeś.
| | (k+1)α | | (k+1)α | |
Jest prościej, jeśli zastosujesz sin(k+1)α=2sin |
| cos |
| w drugiej linijce |
| | 2 | | 2 | |
| | (k+1)α | |
(Twojego dowodu) i wyłączysz sin |
| w trzeciej linijce.. |
| | 2 | |
Dowód dalej w 3 linijkach.
27 sie 15:44
ICSP:
27 sie 16:31