matematykaszkolna.pl
Dominik: Zbiór T jest zbiorem wszystkich trapezów o obwodzie 60 cm i kącie ostrym, którego sinus jest równy 0,75. Znajdź długość ramienia tego trapezu należącego do zbioru T, który ma największe pole. da sie jakos z tresci zadania wywnioskowac, ze jest to trapez rownoramienny?
30 mar 22:04
jikA: Zobacz tutaj 127719.
30 mar 22:12
Dominik: no ciekawe. kolejne zadanie, w ktorym A. Kielbasa zaszalal. najciekawsze sa zadania optymalizacyjne z brylami, w ktorych otrzymujemy np funkcje pola powierzchni bocznej walca P(H, r), a w odpowiedziach jest P(r) i H jest traktowane jako stala. jest to bzdura − nic takiego w tresci nie bylo. pod rzad kilka zadan jest zle sformulowanych, przez co rozwiazania sa de facto nieprawidlowe, a zadania niemozliwe do rozwiazania dla dzisiejszego licealisty.
30 mar 22:15
Eta: "a ku ku" ? emotka
30 mar 22:17
jikA: Tak samo nie wiem czy to Ty wrzuciłeś zadanie jakieś z trygonometrii w którym była odpowiedź
 π 
x =

a był tam w równaniu tg(x).
 2 
30 mar 22:17
Dominik: a tak, bylem to ja. emotka wolfram alfa w tamtym rownaniu rowniez wyrzucal bledny wynik, dlatego tez zastanawiam sie czy pan kielbasa nie uzywa takich programow do sprawdzania swoich obliczen.
30 mar 22:19
jikA: "KobiEta".
30 mar 22:19
Eta: emotka
30 mar 22:20
Prometix: myslę że zadanie jest dobrze sformułowane tylko trzeba uawarznie czytać cytuje: "Znajdź długość ramienia tego trapezu należącego do zbioru T, który ma największe pole." widzimy że Autor prosi nas o znalezienie długości RAMIENIA a nie RAMION ,co w przypadku innego trapezu niz rownoramienny byloby niepoprawne. Bo gdyby był to trapez nierównoramienny to szukalibyśmy RAMION, wiec wydaje mi sie ze akurat tutaj jest ok emotka
30 mar 22:22
matura: skarpEta
30 mar 22:23
Eta: emotka
Dominik: no i tez mi sie tak wydaje, ale w zamieszczonym do zbioru zadan rozwiazaniu jest od razu zalozone, ze jest to trapez rownoramienny.
Eta: Chyba skarbEta ? emotka
30 mar 22:24
matura: rakieEta emotka
30 mar 22:26
jikA: Jeszcze kiedyś było chyba "komEta" o ile dobrze pamiętam?
30 mar 22:28
asdf: Etanol
30 mar 22:30
matura: KarEta
30 mar 22:30