Ile jest takich kodów?
ziomek: Z liter 26 literowego alfabetu łacińskiego tworzymy czteroliterowe kody, przy czym każdy kod
składa się z czterech różnych liter, które zostały wybrane z pewnych 6 kolejnych liter
alfabetu. Ile jest takich kodów?
grup kolejnych 6 liter alfabetu jest 21
pierwszą literę kodu mogę wybrać na 6 drugą na 5 trzecią na 4 a czwartą na 3 sposoby.
czyli wynik tj 6*5*4*3*2=7560
czy moje rozumowanie jest dobre?
30 mar 18:12
ziomek: 6*5*4*3*21 = 7560 błąd mi się wkradł
30 mar 18:20
Filip: 6*5*4*3*21 = 15120 Ja bym to jeszcze razy 4 pomnożył
7 kwi 21:34
renia:
12 kwi 16:21
12 kwi 18:16