Pomocy
sinus: Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu jak rozwiazać te oto zadania:
Zadanie 1
Pan kowalski zaciągnął w banku kredyt w wysokości 40000 zł na zakup samochodu. Oprocentowanie
jest stałe i wynosi 12 % w skali roku. Kredyt ma zostać splacony w czterech równych ratach
kwartalnych (spłacanych na koniec kazdego kwartalu)
a) wyznacz wysokosc raty splacanej przez p. Kowalskiego (wynik z dokladnoscia do 1 gr)
b) oblicz jakim procentem kwoty kredytu jest wartowsc wszystkich odsetek. (wynik z dokladnoscia
do 0,01%)
Zadanie 2
Ile różnych napisów czteroliterowych z różnych liter można otrzymać z 24 liter
alabetu,zakładając,że litery występujące w każdym napisie należą do grupy składającej się z
siedmiu stojących obok siebie w alfabecie liter?Wykonaj odpowiednie obliczenia.
widziałem juz kilka rozwiązań w internecie a i tak dalej nie umiem ich rozwiązać samodzielnie
7 kwi 21:42
sinus:
7 kwi 22:13
sinus: pomoże ktoś?
8 kwi 20:31
PW: Zadanie 2 ciekawe, łatwo się pomylić.
Weźmy na początek zbiór 7 kolejnych liter Z
1={l
1,l
2,l
3,l
4,l
5,l
6,l
7}. Czterowyrazowe
ciągi o wartościach w Z
1 można tworzyć na
sposobów (czterowyrazowe wariacje bez powtórzeń). Jako następny zbiór 7 kolejnych liter może
być wzięty Z
2={l
2,l
3,l
4,l
5,l
6,l
7,l
8}. Z tego zbioru również można utworzyć 4−wyrazowe
wariacje w liczbie określonej wzorem (1). Zbiory Z
1 i Z
2 mają sześć wspólnych elementów, a
więc niektóre 4−wyrazowe ciągi powtarzają się, jest ich
Kontynuując powyższe rozumowanie dla Z
2 i Z
3, Z
3 i Z
4, ..., Z
17 i Z
18 otrzymamy
| | 7! | | 6! | |
18• |
| −17• |
| |
| | (7−4)! | | (6−4)! | |
różnych 4−elementowych wariacji spełniających warunki zadania.
Odpowiedź: 18•4•5•6•7 − 17•3•4•5•6 = 4•5•6(18•7 − 17•3) = 120•71=
Mam nadzieję, że mimo późnej pory nie pomyliłem się, napisz czy inni mieli też taki wynik.
9 kwi 00:44
Mila: 75 zamiast 71.
9 kwi 17:13
PW: Dzięki,
Mila 
. Jeżeli tylko taki błąd, to znaczy, że o pierwszej w nocy nie działa
mi tabliczka mnożenia.
10 kwi 09:06
Mila: PW,
10 kwi 15:37
sinus: czy jest ktos to umie mi to wytłumaczyć
12 kwi 10:37
marek: 21 11 9 14 23 15 12 5 3 1 14 25 13 1 13 1 19 21 15 13 25 14 15 14 1 26 1 9 19 5 12 15 11 15 7 5
14 4 5 10 !9 15 20 19 13 25 21 1 26 15 20 11 25 13 5 9 23 15 4 9 5 9 19 25 13 25 26 3 5 9 16
26 5 2 1 26 ,25 26 18 5 11 1 8 5 9 19 5 9 3 26 5 26 18 20 19
4 lut 00:26