Analityczna
karbat: W trójkącie równoramiennym ABC |AB|=|AC| dane są wierzchołki B=(1,−1), C=(4,0). Jedno z ramion
trójkąta zawiera się w prostej x+2y−4=0. Na boku AB obrano taki punkt P że |AP| : |PB| = 3:2.
Znajdź równanie okręgu o środku w punkcie P i stycznego do boku AC.
Otóż ma taki problem w tym zadaniu, że wyszły mi 2 możliwości współrzędnych punktu P:
P=(1,4; −0,2) i P=(2,6; 2,2) , ale w odpowiedziach jest wynik zgodny tylko z pierwszą
współrzędną: P=(1,4; −0,2) i nie wiem, jak sprawdzić, że punkt P nie ma współrzędnych
(2,6; 2,2)?
30 mar 17:24
30 mar 20:21