analityczna
loro: W trójkącie równoramiennym ABC |AB|=|AC| dane są wierzchołki B=(1,−1), C=(4,0). Jedno z ramion
trójkąta zawiera się w prostej x+2y−4=0. Na boku AB obrano taki punkt P że |AP|

B| = 3:2.
Znajdź równanie okręgu o środku P i stycznego do boku AC
Mila:

k: x+2y−4=0
2y=−x+4
|AB|=|AC|⇔BC jest podstawą. Wysokość opuszczona na podstawę zawiera się w symetralnej BC
B=(1,−1), C=(4,0)
Symetralna jest zbiorem punktów jednakowo odległych od końców odcinka:
(x−1)
2+(y+1)
2=(x−4)
2+y
2 stąd:
s: y=−3x+7
Punkt A jest punktem przecięcia prostych k i s
x=2 i y=1
A=(2,1)
AB
→=[−1,−2]
| | 3 | | −3 | | −6 | |
AP→= |
| [−1,−2]=[ |
| , |
| ] |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | −3 | | −6 | | 3 | | 6 | |
A=(2,1)translacja o wektor [ |
| , |
| ]→P=(2− |
| ,1− |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Równanie okręgu:
Oblicz promień jako odległość P od prostej x+2y−4=0
dokończysz?