prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania moze jakis wzor?
Rafał: Dane jest n różnych liczb pierwszych p1,p2,....pn. Ile różnych podzielników ma liczba
q=p1•p2•...pn
29 mar 22:43
Prometix: liczby pierwsze maja podzielniki tylko 1 i samą siebie zatem jak te liczby wymnozysz to
dzielnikami takiego wyrazenia beda tylko te same liczby pierwsze, wielikrotnosci tych liczb
oraz liczba 1
np wezmy liczby pierwsze 5 oraz 7 oraz 11
5*7*11=385
385 dzieli sie przez {5,7,11,35,55,77} poniewaz 5*7=35, 5*11=55, 7*11=77
29 mar 22:48
Prometix: tez dzieli sie przez 385 oczywiscie
29 mar 22:50
Prometix: jezeli chodzi o samo zadanie to z kombinacji mysle ze idzie to policzyc;
zatem dzielniki p1*p2*....pn
to
n+(kombinacja n po 2)+ (kombinacja n po 3 )+ ...+( kombinacja n po n−1)+ ( kombinacja n po n )
29 mar 22:54
Godzio:
Albo tak:
(1 + 1) * (1 + 1) * ... (1 + 1) = 2n
(Prometix, w Twoim rozwiązaniu nie uwzględniłeś 1 )
29 mar 22:57
Rafał: Milu czy moglabys mi pomóc z tym zadaniem nardzo cie prosze
29 mar 22:58
vitek1980: czyli ogólnie 2n podzielników
29 mar 22:59
29 mar 23:01