Podaj wszystkie liczby naturalne mające 15 dzielników i dzielące się przez 14
Ewciaaa: Tak jak w opisie
12 gru 22:25
Artur z miasta Neptuna:
Skro dzieli sie przez 14 to juz znasz 5 dzielnikow:
1, 2, 7, 14, i ta wlasnie liczbe
a takich liczb bedize nieskonczenie wiele wiec chyba cos Ci sie pokickalo
12 gru 22:30
Ewciaaa: raczej nie. n − wszystkie liczby naturalne mające 15 dzielników 14|n
12 gru 22:42
aniabb: znalazłam jedną 784 ..

nie mogę przypomnieć sobie regułki a była niedawno na forum
12 gru 22:44
aniabb: na pewno będzie kwadratem jakiejś liczby bo nieparzysta liczba dzielników
12 gru 22:44
aniabb: 9604
12 gru 22:48
Ewciaaa: ale jak mam szukać tak pojedynczo to całą wieczność mi to zajmie.
12 gru 22:52
aniabb: nie całą

mam wrażenie że koniec

a ja może sobie przypomnę regułkę
12 gru 22:53
aniabb: sprawdziłam wszystkie sensowne i nie mogę znaleźć więcej
12 gru 23:03
Mila: 14=21*71
liczba ma 2*2=4 dzielniki
15=5*3 mamy tylko jeden iloczyn
Liczby:
24*72=784 ma 5*3 dzielników
74*22=9604 ma 5*3 =15dzielników
i chyba koniec kombinacji
12 gru 23:34
aniabb: no właśnie

nie mogłam sobie przypomnieć jak to z tymi dzielnikami bywało
12 gru 23:36
Ewciaaa: Dzięki wielkie!
12 gru 23:41
Eta:
każdą liczbę naturalną można zapisać :
m= p1k1*p2k2*.... *pnkn
gdzie : p1,p2,.... pn −−− liczby pierwsze
k1, k2,.... , kn −− wykładniki potęg tych liczb pierwszych
liczba dzielników liczby m wraz z 1 i liczbą m jest równa:
(k1+1)*(k2+1)* ... *(kn+1)
zatem:
są tylko dwie takie liczby 784 i 9604 ( spełniąjace warunki tego zadania)
15= 3*5 =(2+1)*(4+1)= (4+1)*(2+1) ( innej możliwości takiego iloczynu nie ma)
22*74 −−− liczba dzielników ( 2+1)*(4+1)= 15 i podzielna przez 14
24*72 −−− liczba dzielników (4+1)*(2+1) =15 i podzielna się przez 14
12 gru 23:41