pomóżcie
Wojtek: Ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 3.Szósty wyraz tego ciągu jest równy 38.Wobec
tego:
A.a1=23 B.a1=20 C:a1=26 D:a1=17
jedna odpowiedz prawidłowa i dokładne rozwiązane
6 wrz 10:38
tim: Ja.
6 wrz 10:46
tim: Skoro:
r = 3
a6 = 38
to, korzystając z wzoru ogólnego na wyraz ciągu arytmetycznego: an = a1 + (n − 1)r, zatem:
a6 = a1 + (6 − 1)r
Rozwiąż i oblicz a1.
6 wrz 10:47
Wojtek: llczba n co to znaczy
6 wrz 11:15
Wojtek: jesteś tim
6 wrz 11:16
tim: Jestem. Pytanie. Miałeś ciągi?
6 wrz 11:17
Wojtek: wyjdzie ,
ze a1 =26
6 wrz 11:22
tim: Nie wyjdzie 26.
6 wrz 11:23
Wojtek: możesz mi przypomnieć co to są ciągi
6 wrz 11:24
6 wrz 11:25
Bogdan:
Ciąg to funkcja, której dziedziną jest zbiór liczb naturalnych dodatnich N+
6 wrz 11:31
Wojtek: pod ten wzór stawiłem za a6=38 a za r=3
6 wrz 11:37
tim: Tak, podstaw jeszcze raz...
6 wrz 11:38
Wojtek: 38=a1+(6−1)3=
38=a1+15
38−15=a1
25=a1
6 wrz 11:52
tim: Taaaa... Od kiedy 38 − 15 jest 25 Oo..
6 wrz 11:53
Wojtek: to jest 20 przepraszam i bardzo dzięki
6 wrz 11:56
Bogdan:
6 wrz 11:58
tim: Wojtek, ty chyba sobie żartujesz z nas...
6 wrz 12:00
Wojtek: o co chodzi ja się pomiliłem w liczeniach i nie lubię matematyki wy napewno jesteście z
profilu matematyczno
6 wrz 12:20
tim: 38 − 15 nawet widać, że 8 − 5 jest 3. Czyli 23. Dobra nie ważne. Ja jestem dopiero w III
Gimnazjum..., a Bogdan ... niech sam się wypowie.
6 wrz 12:21
Wojtek: dobrze rowiązujecie zadania z matematyki
6 wrz 12:21