Wartość bezwzględna
bezendu: Dla jakich wartości parametru a równanie |x−2|=a
2−3a−2 ma dwa rozwiązania o różnych znakach
|x−2|=b b=a
2−3a−2
czyli żeby miało dwa rozwiązania to 1) b>0
x−2=a
2−3a−2 lub x−2=−a
2+3a−2
x=a
2−3a x=−a
2+3a+4
i teraz nie wiem w którym mają być ujemne a w którym dodatnie więc
x
2−3a>0 i x
2−3a<0
−a
2+3a+4<0 i a
2+3a+4<0
i teraz czy do rozwiązania muszę rozpatrzeć też 1 warunek a
2−3a−2>0
29 mar 15:45
jikA:
No jasne skoro masz mieć dwa rozwiązania.
29 mar 15:53
bezendu: czyli
a
2−3a−2>0
Δ=17
√Δ=
√17
i teraz część wspólną wszystkich tych warunków
29 mar 15:57
jikA:
Tylko nie rób aż takim schematem zastanów się chwilę które musi być dodatnie a które ujemne
rozwiązanie.
29 mar 15:59
bezendu: nie wiem które może być ujemne a które dodatnie dlatego rozważam dwa przypadki

ale z tego co wiem z wartości bez jak mam np
|x−3|=9
x−3=9 lub x−3=−9
x=12 x=−6
czyli chyba zawsze drugie jest ujemne
29 mar 16:03
jikA:
Skoro masz równanie |x − a| = b (dla b > 0 dwa rozwiązania)
x − a = b ∨ x − a = −b
x = a + b (skoro b > 0 z warunku na dwa rozwiązania i a > 0 to pierwiastek jest dodatni)
teraz x = a − b masz mieć dwa pierwiastki o różnych znakach jak widzisz pierwsze rozwiązanie
x = a + b jest dodatnie to rozwiązanie x = a − b musi być ujemne a więc a − b < 0.
29 mar 16:04
bezendu: czyli wystarczyło zrobić

x−2=a
2−3a−2 x−2=−a
2+3a+2
x=a
2−3a>0 x−2=−a
2−3a+4<0
29 mar 16:08
jikA:
bezendu źle drugie nie zawsze jest ujemne przykład
|x − 3| = 1
x − 3 = 1 ∨ x − 3 = −1
x = 4 ∨ x = 2
jak widzisz masz dwa dodatnie pierwiastki. Ale powinieneś zauważyć że zawsze masz pierwsze
rozwiązanie nieujemne dla równania |x − a| = b (dla a ≥ 0 ∧ b ≥ 0) zakładamy że pierwszym
rozwiązaniem jest pierwiastek x = a + b a nie x = a − b.
29 mar 16:11
jikA:
To co napisałem nie tyczyło się tego wpisu co dałeś o 16 : 08. Zaraz sprawdzę i napiszę.
29 mar 16:12
bezendu: ok
29 mar 16:14
jikA:
Tak.
29 mar 16:18
bezendu: ok dziękuje a możesz zobaczyć ten wczorajszy wpis zaraz dam link
29 mar 16:22
29 mar 16:23
pigor: ..., tu 2 różne pierwiastki ⇔ prosta
y= a2−3a−2= const. przecina
wykres funkcji
f(x)=|x−2| powyżej wartości f(0)=|−2|=2, tzn.
⇔ |x−2|>2 ⇔
a2−3a−2 >2 ⇔ a
2−3x−4 >0 ⇔ (a+1)(a−4) >0
a<−1 lub
a>4,
czyli ⇔
a∊(−∞;−1) U (4;+∞) . ...
29 mar 16:25
pigor: ... oczywiście pisząc tu ..., mam na myśli zadanie powyżej , a nie dotyczy to
linku .
29 mar 16:29
bezendu: ok czyli Pigor rozważyłeś te dwa przypadki post 16:08 ?
29 mar 16:32
jikA:
bezndu napisz do tego zadana jakie ostatecznie dajesz warunki.
29 mar 16:32
jikA:
Napisz jeszcze raz.
29 mar 16:33
bezendu: to tak
|x−1|=a2−4a−1 a2−4a−1=b
1) b>0
x=a2−4a>0 i x=−a2+4a+2>0
bo miały być dwa dodatnie i zrobiłem potem część wspólną tych wszystkich warunków
29 mar 16:37
jikA:
Chodzi mi o te zadanie co pisałeś teraz nie tamto. Te z wczoraj jest dobrze rozwiązane.
29 mar 16:46
bezendu: czyli to co dziś
b>0
x=a2−3a>0 x=−a2−3a+4<0
29 mar 16:49
jikA:
Drugie warunek masz źle.
29 mar 16:52
bezendu: ale jak
−a2−3a+4<0 (−1)
a2+3a−4>0
29 mar 16:52
jikA:
Ile wynosi −b?
29 mar 16:58
bezendu: −a2+3a−2
29 mar 16:59
jikA:
Źle skup się.
29 mar 17:01
bezendu: ja muszę już kończyć
jjkA będziesz pod wieczór żeby skończyć to zadanie
29 mar 17:03
jikA:
Nie wiem możliwe ale nic obiecać nie mogę. Jak coś to na pewno ktoś Ci pomoże.
29 mar 17:08
bezendu: @
jikA jesteś
29 mar 19:32
29 mar 19:34
Mila: No i cóż Bezendu zrobione? Nie wtrącałam się , bo dużo osób Ci pomagało.
29 mar 22:28
bezendu: Zrobione ale nie wiedziałem, że można rozpatrzeć tylko 3 warunki zamiast 5 ja robiłem tak jak
umiałem.

i wynik z tych 5 warunków jest taki sam
29 mar 22:34
Mila: Do matury nabierzesz wprawy. Jaka następna klasówka będzie ?
29 mar 22:41
bezendu: Ogólny sprawdzian z ciągów i z arytmetycznego i geometrycznego

postanowiłem że codziennie
jakieś zadania z działów które już były będę robić
29 mar 22:43
Mila:
Tylko dla maturzystów tegorocznych i przyszłych
Wyznacz wszystkie ciągi geometryczne, w których każdy wyraz poczynając od trzeciego jest równy
połowie sumy dwóch poprzednich.
29 mar 22:53
bezendu: Dziś już tego nie zrobię bo idę spać ale jutro rano jak nikt do tego czasu nie zrobi bo mam
pomysł jak to zrobić

Dobranoc
29 mar 22:55
Mila: Dobranoc
29 mar 22:57
zombi: n≥1
2aq
n+2=aq
n+1+aq
n
aq
n(2q
2−q−1)=0
2q
2−q−1=0
Δ=0
q
1=1
Mamy ciągi
a
n=a lub a
n=a(
12)
n−1
29 mar 23:10
zombi: Jestem przyszłym maturzystą więc mogę tak?
29 mar 23:11
Mila: Tak, oczywiście.
To jaką dasz słowną odpowiedź?
29 mar 23:23
zombi: O jej to jeszcze słownie muszę : < Zależnością tą spełniają wszystkie ciągu o wzorze ogólnym
an=a1 lub an=a1(12)n−1
29 mar 23:25
Mila:
| | −1 | |
Każdy ciąg geometryczny stały (q=1) lub o ilorazie q= |
| spełnia warunki zadania. |
| | 2 | |
29 mar 23:40