wartość bezwzględna
bezendu: Dla jakich wartości parametru m równanie ma |x−2|=2m+1
a) jedno rozwiązanie
b) dwa rozwiązania
a) |x−2|=2m+1
czyli jedno rozwiązanie jak |x−2|=0
2m+1=0
2m=−1
b) |x+2|=2m+1
|x−2|>0
2m+1>0
2m>−1
28 mar 21:08
Dominik:
28 mar 21:14
jikA:

.
28 mar 21:14
Eta:

Dobrze

co widać na wykresie
f(x)= |x−2|−1
g(x)= 2m
28 mar 21:14
bezendu: dziękuje
28 mar 21:15
bezendu: dla jakich wartości parametru a równanie |x−1|=a
2−4a−1 ma dwa dodatnie pierwiastki

Δ>0
Δ=4
2−4*1*(−1)=20
√Δ=2
√5
| | 4−2√5 | | 2(2−√5) | |
x1= |
| = |
| =2−√5 |
| | 2 | | 2 | |
| | 4+2√5 | | 2(2+√5) | |
x2= |
| = |
| =2+√5 |
| | 2 | | 2 | |
i teraz z nierówności wychodzi mi a∊(−
∞;2−
√5)∪(2
√5;
∞) ale chyba to jeszcze brakuje jakiegoś
warunku albo ja źle rozwiązałem
28 mar 21:33
jikA:
Ale Ty nie liczyłeś x1 oraz x2.
28 mar 21:37
bezendu: możesz mi podać jakąś wskazówkę jak to zrobić
28 mar 21:38
jikA:
Dla jakiej wartości wykres funkcji f(x) = |x − 1| przecina oś OY?
28 mar 21:40
bezendu: czemu oś OY ?
28 mar 21:41
Dominik: narysuj wykres f(x) = |x − 1| i spojrz po ktorej stronie osi rzednych sa dodatnie argumenty.
28 mar 21:43
jikA:
Bo po prawej stronie masz argumenty dodatnie a po lewej ujemne.
28 mar 21:45
bezendu:

zielony to y=|x−1| ( inaczej nie umiałem narysować )
28 mar 21:47
jikA:
Masz równanie |x − a| = b teraz aby mieć dwa rozwiązania dodatnie to b musi spełniać warunki
b > 0 oraz b < a (ponieważ jeżeli a było by mniejsze od b to miałbyś pierwiastek ujemny.
Wynika to z tego
x − a = b ∨ x − a = −b
x = b + a ∨ x = a − b (a − b > 0 ⇒ a > b).
28 mar 21:55
pigor: ... no bo narysuj sobie wykres funkcji y=|x−1| i zobaczysz, że dla x=0 y= ...? , zatem
równanie |x−1|=m i m=a
2−4a−1 ma pierwiastki dodatnie ⇔ 0<m< 1 ⇔
⇔ 0< a
2−4a−1< 1 /+5 ⇔ 5< a
2−2a*2+4 < 6 ⇔ 5< (a−2)
2< 6 ⇔
√ 5< |a−2|<
√ 6 ⇔
⇔ |a−2|>
√ 5 i |a−2|<
√ 6 ⇔ (a−2<−
√ 5 lub a−2>
√ 5) i −
√ 6< a−2<
√ 6 /+2 ⇔
⇔
( a< 2−√ 5 lub a >2+√ 5 ) i 2−√ 6< a< 2+√ 6 , teraz narysuj sobie tę
koniunkcję uważnie − w miarę dokładnie na − osi liczbowej Oa i odczytaj szukany
zbiór wartości a. ...
28 mar 21:56
bezendu: postaram się to narysować na kartce bo tutaj coś mi nie idzie rysowanie
28 mar 21:58
28 mar 22:31
Mila: Czego nie rozumiesz?
28 mar 23:43
bezendu: jak zrobić to zadanie algebraicznie a nie graficznie
28 mar 23:45
jikA:
bezendu przecież Ci napisałem jak zrobić algebraicznie.
28 mar 23:59
Mila:
1)a2−4a−1>0 [Pigor Ci to obliczył]
i
x−1=a2−4a−1⇔x=a2−4a
a stąd warunek : a2−4a>0 i warunek (1)
lub
x−1=−a2+4a+1⇔x=−a2+4a+2 a stąd warunek:
−a2+4a+2 >0 i warunek (1)
Jutro sprawdzimy.
Dobranoc.
29 mar 00:02
bezendu: @jjka czyli
x−1=a
2−4a−1 lub x−1=−a
2+4a+1
29 mar 00:02
bezendu: Dobranoc
29 mar 00:02
jikA:
Nie. Zobacz jakie powinieneś dać warunki.
29 mar 00:04
jikA:
Na początku abyś miał dwa rozwiązania jaki warunek musisz dać?
29 mar 00:05
bezendu: 1)a2−4a>0
2) −a2+4a+2>0
takie jak napisała @Mila post 00:02
29 mar 00:06
bezendu: poczekaj można po kolej ?

i teraz tak dwa rozwiązania ale czy chodzi o wartość bezwzględną czy to równanie po wartości
bezwzględnej ?
29 mar 00:08
jikA:
Jaki warunek musisz dać aby mieć dwa rozwiązania dla wartości bezwzględnej.
29 mar 00:12
bezendu: Δ>0
29 mar 00:13
bezendu: a sorry dla wartości bez to |x−1|>0
29 mar 00:15
jikA:
Źle piszesz nie |x + 1| > 0 tylko co innego musi być większe od zera.
29 mar 00:16
bezendu: a
2−4a−1>0
29 mar 00:17
jikA:
Tak teraz rozwiąż ten warunek.
29 mar 00:19
bezendu: no bo
|x−1|=0
x=1
|x−1|=4
x−1=4 lub x−1=−4
x=5 x=−3
29 mar 00:20
bezendu: rozwiązać tą nierówność a
2−4a−1

a∊(−
∞;2−
√5)∪(2+
√5;
∞)
29 mar 00:21
jikA:
Okej więc dla tych wartości masz dwa rozwiązania. Teraz jaki musisz dać warunek abyś miał
dwa rozwiązania dodatnie zobacz na wpis z 21 : 55.
29 mar 00:29
bezendu: x−a=b lub x−a=−b
29 mar 00:33
jikA:
Niech b = a2 − 4a − 1 oraz a = 1 i rozważamy równanie postaci |x − a| = b. Warunek abyś miał
dwa rozwiązania już dałeś i rozwiązałeś go b > 0 (a2 − 4a − 1 > 0) czyli teraz rozwiązując te
równanie masz
x − a = b ∨ x − a = −b
x = a + b ∨ x = a − b
Teraz aby dwa rozwiązania był dodatnie to a + b > 0 oraz a − b > 0 warunek a + b > 0
jest spełniony ponieważ a > 0 oraz b > 0 (z warunku na dwa rozwiązania modułu) więc
zostało rozwiązać warunek a − b > 0.
29 mar 00:40
bezendu: −a
2+4a+2>0
ok zrobię to rana

dziękuje za poświęcony czas i wytłumaczenie
29 mar 00:45
bezendu: rano*
29 mar 00:46
bezendu: z pierwszego warunku mam
1) a
2−4a−1>0
a∊(−
∞;2−
√5)∪(2+
√5;
∞)
|x−1|=a
2−4a−1
x=a
2−4a>0
x=a(a−4)>0
a∊(−
∞,0)∪(4;
∞0
|x−1|=−a
2+4a+1
x=−a
2+4a+2
a∊(2−
√6;2+
√6)
i teraz muszę zrobić część wspólna żeby sprawdzić które wartości mieszczą się w tym pierwszym
przedziale

czyli wyszło mi
a∊(2−
√6;2−
√5)∪(2+
√5;2+
√6)
29 mar 10:31