zadanie
arletka17: Prosze mi pomòc w zadaniu
w liczniku x2−4
w mianowniku (x−2)(x+3) i to wszystko mniejsze od zera <0
nie wiem nawet jak mam zaczac,pierwsze trzeba dziedzine wyznaczyc ale w mianowniku mam mnozenie
tych nawiasow i nie wiem jak mam to zrobic..POMOCY!
29 mar 14:28
29 mar 14:29
Technik:
(x−2)(x+2)(x−2)(x+3)<0
(x−2)
2(x+2)(x+3)<0 i teraz wężyk
29 mar 14:30
Eta:

założenie: x≠2 i x≠ −3
29 mar 14:36
arletka17: Eta!dzieki za linka,ale jak widzisz ZADEN z przykladòw nie przypomina mojego zadania(chodzi mi
i mòj mianownik)
29 mar 17:34
arletka17: Technik

!dzieki za zrobienie zadania!a nie mozesz mi napisac JAK to zrobiles i dlaczego?ja tez
bym chciala to umiec..
29 mar 17:35
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html −−−−−− najpierw poczytaj dobrze to
Teraz to
https://matematykaszkolna.pl/strona/143.html
Rowniez to
https://matematykaszkolna.pl/strona/156.html jak juz sobie poczytasz i ten link co podala CI Eta to zobacz masz tak
| | x2−4 | |
|
| <0 . Co to jest za wyrazenie ? jwst to wyrazenie wymierne ktore sklada |
| | (x−2)(x+3) | |
sie z dwoch wielomianow jeden wielomian to x
2−4 i oznaczmy go np przez P(x) i drugi
wielomian (x−2)(x+3) i oznaczmy go np Q(x)
| | P(x) | |
To teraz nasze wyrazenie ma postac W(x)= |
| <0 gdzie Q(x) nie jest rowne 0 |
| | Q(x) | |
Zapewne z lekcji wiesz ze taki iloraz mozesz zastapic iloczynem o tym samym zwrocie nierownosci
wiec naze wyrazenie W(x) mozemy zapisac tak W(x)=P(x)*Q(x)<0
Wie nasze konkretne wyrazenie mozemy zapisac w ten sposob
W(x)=(x
2−4)(x−2)(x+3)<0 i teraz zebys sobie mogla narysowac ten wezyk (patrz post z godz
14.36 ) to najpierw musisz wyznaczyc miejsca zerowe (czyli pierwiastki ) i ich krotnosc
No to najpierw zajmiemy sie wyrazeniem x
2−4 . czy cos CI przypomina to x
2−4 np jakis wzor
skroconego mnozenia moze ten a
2−b
2=(a−b)(a+b) wobec tego mozemy zapisac ze
x
2−4=(x−2)(x+2) NO a to wyrazenie (x−2)(x+3) to jest przeciez postac iloczynowa jakiegos
rownania kwadratowego (jak wymnozysz nawiasy to dostaniesz jakiego ) a wpostaci iloczynowej
masz miejsca zerowe (pierwiastki gratis ) To nasz wielomian W(x) =(x−2)(x+2)(x−2)(x+3)<0
x−2 powtarza sie 2 razy wiec mozemy zapisac ze W(x)=(x−2)
2(x+2)(x+3) <0
Teraz pierwiastki czyli kazdy czynnik musimy przyrownac do 0 to(x−2)
2=0 to x−2=0 t0
x=2(dwukrotny) lub
x+2=0 to x=−2(jednolrotny) lub x+3=0 to x=−3(jednokrotny ) Teraz zobacz na wykres Ety i
porownaj te wyliczone miejsca zerowe z wykresem a takze z wiedza po przeczytaniu tych linkow
kiedy wykres przecina os ox a kiedy sie odbija od osi (w zaleznosci od krotnosci pierwiastkow
) . Naprawde przecwicz sobie te zadania ktore tam sa . Czesc
30 mar 01:01
Krzysiek : | | x2−4 | |
Wiec na koncu piszesz odpowiedz ze to wyrazenie |
| <0 dla x∊(−3.−2) zobacz |
| | (x−2)(x+3) | |
gdzie jest postawiony znak (−) na wykresie
30 mar 01:09
Basia:

a nie można prościej ?
x≠2 i x≠−3
(x+2)(x+3) < 0
wykresem lewej strony jest parabola; miejsca zerowe −3; −2; ramiona do góry
30 mar 01:26
Krzysiek : Witam Basiu .

Pewnie ze mozna tak jak zrobilas tylko ze trzeba miec najpierw podstawy do
tego
30 mar 01:44
Basia: Witaj Krezysiek

Osobiście nie cierpię wężyków, ale to moja osobista awersja.
Poza tym wydaje mi się, że komuś komu brakuje wiedzy łatwiej wytłumaczę jak narysować parabolę
niż to dlaczego raz wężyk "zaczyna się" od minusa, a raz od plusa, ale tu chodziło mi przede
wszystkim o skrócenie (x−2)
30 mar 02:44
5 kwi 10:47