matematykaszkolna.pl
zadanie arletka17: Prosze mi pomòc w zadaniu w liczniku x2−4 w mianowniku (x−2)(x+3) i to wszystko mniejsze od zera <0 nie wiem nawet jak mam zaczac,pierwsze trzeba dziedzine wyznaczyc ale w mianowniku mam mnozenie tych nawiasow i nie wiem jak mam to zrobic..POMOCY!
29 mar 14:28
29 mar 14:29
Technik: (x−2)(x+2)(x−2)(x+3)<0 (x−2)2(x+2)(x+3)<0 i teraz wężyk emotka
29 mar 14:30
Eta: rysunek założenie: x≠2 i x≠ −3
29 mar 14:36
arletka17: Eta!dzieki za linka,ale jak widzisz ZADEN z przykladòw nie przypomina mojego zadania(chodzi mi i mòj mianownik)
29 mar 17:34
arletka17: Technik!dzieki za zrobienie zadania!a nie mozesz mi napisac JAK to zrobiles i dlaczego?ja tez bym chciala to umiec..
29 mar 17:35
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html −−−−−− najpierw poczytaj dobrze to Teraz to https://matematykaszkolna.pl/strona/143.html Rowniez to https://matematykaszkolna.pl/strona/156.html jak juz sobie poczytasz i ten link co podala CI Eta to zobacz masz tak
 x2−4 

<0 . Co to jest za wyrazenie ? jwst to wyrazenie wymierne ktore sklada
 (x−2)(x+3) 
sie z dwoch wielomianow jeden wielomian to x2−4 i oznaczmy go np przez P(x) i drugi wielomian (x−2)(x+3) i oznaczmy go np Q(x)
 P(x) 
To teraz nasze wyrazenie ma postac W(x)=

<0 gdzie Q(x) nie jest rowne 0
 Q(x) 
Zapewne z lekcji wiesz ze taki iloraz mozesz zastapic iloczynem o tym samym zwrocie nierownosci wiec naze wyrazenie W(x) mozemy zapisac tak W(x)=P(x)*Q(x)<0 Wie nasze konkretne wyrazenie mozemy zapisac w ten sposob W(x)=(x2−4)(x−2)(x+3)<0 i teraz zebys sobie mogla narysowac ten wezyk (patrz post z godz 14.36 ) to najpierw musisz wyznaczyc miejsca zerowe (czyli pierwiastki ) i ich krotnosc No to najpierw zajmiemy sie wyrazeniem x2−4 . czy cos CI przypomina to x2−4 np jakis wzor skroconego mnozenia moze ten a2−b2=(a−b)(a+b) wobec tego mozemy zapisac ze x2−4=(x−2)(x+2) NO a to wyrazenie (x−2)(x+3) to jest przeciez postac iloczynowa jakiegos rownania kwadratowego (jak wymnozysz nawiasy to dostaniesz jakiego ) a wpostaci iloczynowej masz miejsca zerowe (pierwiastki gratis ) To nasz wielomian W(x) =(x−2)(x+2)(x−2)(x+3)<0 x−2 powtarza sie 2 razy wiec mozemy zapisac ze W(x)=(x−2)2(x+2)(x+3) <0 Teraz pierwiastki czyli kazdy czynnik musimy przyrownac do 0 to(x−2)2=0 to x−2=0 t0 x=2(dwukrotny) lub x+2=0 to x=−2(jednolrotny) lub x+3=0 to x=−3(jednokrotny ) Teraz zobacz na wykres Ety i porownaj te wyliczone miejsca zerowe z wykresem a takze z wiedza po przeczytaniu tych linkow kiedy wykres przecina os ox a kiedy sie odbija od osi (w zaleznosci od krotnosci pierwiastkow ) . Naprawde przecwicz sobie te zadania ktore tam sa . Czesc emotka
30 mar 01:01
Krzysiek :
 x2−4 
Wiec na koncu piszesz odpowiedz ze to wyrazenie

<0 dla x∊(−3.−2) zobacz
 (x−2)(x+3) 
gdzie jest postawiony znak (−) na wykresie
30 mar 01:09
Basia: rysuneka nie można prościej ? x≠2 i x≠−3
x2−4 

< 0
(x−2)(x+3) 
(x−2)(x+2) 

< 0
(x−2)(x+3) 
x+2 

< 0
x+3 
(x+2)(x+3) < 0 wykresem lewej strony jest parabola; miejsca zerowe −3; −2; ramiona do góry
30 mar 01:26
Krzysiek : Witam Basiu .emotka Pewnie ze mozna tak jak zrobilas tylko ze trzeba miec najpierw podstawy do tego
30 mar 01:44
Basia: Witaj Krezysiek emotka Osobiście nie cierpię wężyków, ale to moja osobista awersja. Poza tym wydaje mi się, że komuś komu brakuje wiedzy łatwiej wytłumaczę jak narysować parabolę niż to dlaczego raz wężyk "zaczyna się" od minusa, a raz od plusa, ale tu chodziło mi przede wszystkim o skrócenie (x−2) emotka
30 mar 02:44
arletka17: BARDZO DZIEKUJEza poswiecenie waszego cennego czasu.pozdrawiam.
5 kwi 10:47