Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego (an).
xyz: Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego (an).
{a₂×a₄=1
{a₂²+a₃²=5 , to ma być w jednej klamrze
proszę o pomoc!
29 mar 12:03
xyz:
29 mar 12:22
xyz: Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego (an).
{a₂×a₄=1
{a₂²+a₃²=5 , to ma być w jednej klamrze
proszę o pomoc!
29 mar 12:22
ICSP: a
2 * a
4 = 1 ⇒ a
3 = 1 v a
3 = −1
i rozpisuję teraz dwa przypadki :
1
o a
3 = 1
a
22 + 1 = 5 ⇒ a
2 = 2 v a
2 = −2
a
2 = 2 odrzucam ponieważ musi być monotoniczny
a
3 = −1
a
2 = −2
| | 1 | |
podstawiając do wzoru na an : −4 * ( |
| )n−1 |
| | 2 | |
2
o a
3 = 1
a
22 + 1 = 5
a
2 = 2 v a
2 = −2 − tym razem drugi odpada z tego samego powodu co wcześniej
a
2 = 2
a
3 = 1
29 mar 12:27
ICSP: 1
o a
3 = −1 (− mi uciekł

)
29 mar 12:27
ula: a skąd wiadomo, że a3=1 lub a3=−1 ?
29 mar 12:50
ICSP: a z tego że jest to ciąg geometryczny, czyli musi zachodzić: a4 * a2 = (a3)2
29 mar 12:58
ICSP: (a3)2
29 mar 12:59
ula: JESZCZE JEDNO PYTANIE dlaczego w pierwszym odrzucamy 2 a w drugim −2 co to znaczy że ten ciąg
musi być monotoniczny?
29 mar 13:07
29 mar 13:09
ula: a jak zostało obliczone, że a1=4 i a1=−4?
29 mar 13:16
29 mar 13:18
ula: Dziękuję!
29 mar 13:29